Andrei Lopată, directorul general și proprietarul producătorului de jocuri Atypical Games, a afirmat, la un eveniment organizat de Profit.ro, că veniturile pentru jocurile premium vin de pe iOS în proporție de 80-90%. Pe Android, spune el, pirateria este aprigă, iar lumea nu plătește.
El a prezentat ca exemplu jocul The Storm Raiders, care pe iOS a ajuns pe una dintre primele 5 poziții în SUA și a adus în primii doi ani firmei încasări de 3,5 milioane de dolari, după ce Apple și-a luat comisionul. Pe Android, însă, același joc, a adus câștiguri de doar 120.000 de dolari. "Nu mai vorbesc de celalte platforme software", a spus Lopată.
Lopată spune că nu colaborează cu Google pentru că este o "companie de publicitate", iar el nu lasă publicitate în jocuri pentru că nu vrea să enerveze clientul. În ceea ce privește Windows, acesta spune că cifrele de vânzări sunt derizorii.
Andrei Lopată a povestit la evenimentul Povești cu Profit, organizat de Profit.ro, că tot ceea ce a realizat s-a datorat faptului că i-au plăcut jocurile video. "La început am avut scandaluri în familie, că nu fac decât să mă joc", a mărturisit el. Așa a început în 1991, făcând parte din echipa de cinci oameni a Ubisoft, unde a ajuns până la poziția de director tehnic. În 1999 a fost rugat să înființeze ceva nou la vremea aceea, un departament de jocuri pe telefonul mobil la Gameloft. Ulterior s-a certat cu șefii Gamloft și am ieșit din afacere, deschizându-și o firmă de tunning auto.
CITEȘTE ȘI Remus Vișan, Paravion: Marile agenții de turism românești n-au avut curajul să investească în online acum zece aniApoi, a fost din nou "rugat" să facă un prototip pentru Vivendi Games Mobile și a conceput trei jocuri cu mai mult succes decât cele făcute direct de Vivendi, care "l-au preluat" cu tot cu echipa de programatori. Așa s-a înființat Vivendi România. După doi ani, Vivendi a închis toate studiourile de jocuri mobile, mai puțin biroul din România, care a fost cumpărat de Namco, producătorul celebrului joc Pac-Man.
În 2005, Lopată a înființat o firmă de testare jocuri, Revo Solutions, dar a făcut și jocuri, unele de succes. Firma s-a transformat în Atypical Games în 2007, un an de referință pentru industria de profil, pentru că atunci a fost lansat Apple a lansat pe iTunes jocurile mobile, care au explodat.
În prezent, firma are 40 de angajați, dar nu mai testăează jocuri, pentru că alții - chinezii și indienii - o fac mai ieftin.
Andrei Loptată își definește într-un mod original succesul: "N-am muncit niciodată, acesta este secretul. În plus, am avut puterea să-i conving și pe alții să creadă că se poate și să vină alături de mine".
Înființată în 2007, Atypical Games (fostă Revo Solutions) este contolată de Andrei George Lopată - 75% și Cristina Isabela Lopată - 25%. Afacerile companiei au fost estimate pentru anul trecut la peste 4 milioane de dolari, de la 2,1 milioane de dolari în 2014.
Datele companiei arată că vânzările din Statele Unite ale Americii asigură 50% din veniturile companiei, iar Europa - 25%.
CITEȘTE ȘI Fondatorul Floridelux: Cei mai buni profesori pentru noi au fost romiiLa începutul anului 2014, Apple a anunțat că Atypical Games, alături de alte companii, este un dezvoltator de jocuri video "de urmărit" pe App Store, magazinul online de aplicații pentru iPhone și iPad, gigantul american utilizând chiar o imagine dintr-un joc al românilor în prezentarea oficială a tabletei iPad mini.
Cu peste 40 de angajați, Atypical Games are un birou în SUA. În perioada 2012 - 2014, jocurile companiei au generat vânzări de 10 milioane de dolari pe platforma iOS, din care Atypical Games a primit 70%.
Evenimentul a fost susținut de BCR.