Primul vot pe cea mai mare reformă vamală a UE din 1968

Primul vot pe cea mai mare reformă vamală a UE din 1968
scris 25 feb 2024

Comisia pentru piața internă a adoptat poziția sa privind reforma Codului Vamal al UE, care va restructura modul în care autoritățile vamale își desfășoară activitatea în UE, transmite un comunicat de presă al instituției.

    Procedurile vamale vor fi simplificate și armonizate în beneficiul întreprinderilor și al autorităților
    Noi obligații pentru mărfurile comandate online din afara Uniunii Europene
    Noul EU DataHub va înlocui peste 111 sisteme utilizate în prezent în UE
    Reforma propusă urmărește să ușureze activitatea autorităților vamale, care au fost supuse unei presiuni uriașe din cauza creșterii exponențiale a comerțului electronic și a numeroaselor standarde, interdicții, obligații și sancțiuni privind produsele noi pe care UE le-a instituit în ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Egiptul - acord de miliarde dolari cu Emiratele Arabe pentru a dezvolta un întreg oraș la Marea Mediterană CITEȘTE ȘI VIDEO Egiptul - acord de miliarde dolari cu Emiratele Arabe pentru a dezvolta un întreg oraș la Marea Mediterană

Deputații europeni au aprobat propunerea Comisiei, modificând-o în același timp pentru a simplifica și mai mult procedurile, pentru a clarifica prelucrarea și accesibilitatea datelor, pentru a crea o platformă pentru denunțători, pentru a pune la dispoziție mai devreme noul EU DataHub, pentru a facilita comerțul și pentru a diminua povara, în special pentru IMM-uri.

O nouă abordare a comerțului electronic și a comenzilor de bunuri din afara UE

În prezent, 65 % dintre expedierile de comerț electronic sunt subevaluate în mod deliberat, ceea ce duce la pierderi semnificative de venituri. De asemenea, până la 66% din produsele achiziționate online nu respectă standardele de siguranță ale UE. Noul regulament ar obliga marile platforme să transmită informații despre bunurile care urmează să fie expediate în UE în termen de o zi de la achiziționarea acestora. Acest lucru ar trebui să le ofere autorităților vamale o mai bună imagine de ansamblu asupra transporturilor primite și a bunurilor care ar putea să nu respecte normele UE.

Verificări vamale mai eficiente și controale specifice

CONFIRMARE Nou jucător: Francezii de la Biocodex deschid la București prima sucursală din sud-estul Europei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Nou jucător: Francezii de la Biocodex deschid la București prima sucursală din sud-estul Europei

Un nou sistem pe mai multe niveluri de comercianți de încredere ar garanta că autoritățile nu pierd timp verificând mereu aceleași întreprinderi care respectă legea și că se concentrează în schimb asupra întreprinderilor mai riscante. Societățile care acceptă să treacă prin verificări preliminare și verificări amănunțite ar beneficia de o serie de proceduri simplificate. Cele mai demne de încredere și mai transparente companii ar obține un statut de comerciant de încredere care le-ar permite să se supună unor controale și formalități vamale minime.

O nouă platformă IT

Noua lege ar urma să instituie un EU DataHub ca platformă principală pentru transmiterea de informații către autoritățile vamale. Aceasta ar permite o mai bună imagine de ansamblu a neconcordanțelor suspecte, a cazurilor potențiale de fraudă fiscală și a riscurilor legate de anumite companii sau bunuri. Grație acestui fapt, autoritățile ar putea să își concentreze controalele asupra transporturilor și companiilor mai puțin demne de încredere.

De asemenea, platforma ar aduce beneficii companiilor prin înlocuirea a peste 111 sisteme informatice separate legate de vamă, utilizate în prezent în Europa. Transmiterea informațiilor ar deveni mai ușoară, ceea ce ar trebui să reducă sarcinile și costurile.

Deputații europeni doresc ca EU DataHub să devină operațional mai devreme decât a propus Comisia (adică în 2028) ca proiect pilot voluntar. În plus, ei doresc să creeze o platformă separată pentru denunțători, astfel încât consumatorii și întreprinderile să poată raporta cu ușurință bunurile care nu respectă standardele UE.

DOCUMENT Ministerul Cercetării solicită încă 300 milioane lei pentru finanțarea proiectelor de cercetare din PNRR CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Cercetării solicită încă 300 milioane lei pentru finanțarea proiectelor de cercetare din PNRR

Raportorul Parlamentului pentru acest dosar, Deirdre Clune (PPE, IE), a declarat după vot: „Acest raport întărește necesitatea esențială ca UE să se asigure că bunurile care intră pe teritoriul UE sunt sigure și îndeplinesc cerințele UE, garantând în același timp că procedurile vamale sunt cât mai eficiente pentru operatorii economici, reducând sarcinile administrative pentru întreprinderi. Având în vedere creșterea volumului schimburilor comerciale, în special în domeniul comerțului electronic, și numărul tot mai mare de cerințe nefiscale care trebuie verificate la frontieră, este necesar să se realizeze mult mai rapid o armonizare suplimentară în cadrul UCC și anumite beneficii noi, cum ar fi hub-ul de date vamale, pentru a face față acestor provocări.”

Proiectul de raport a fost adoptat în cadrul comisiei cu 34 de voturi pentru, 0 împotrivă și 5 abțineri. Acesta va fi supus acum la vot la o viitoare sesiune plenară (cel mai probabil în martie) și va constitui poziția Parlamentului în primă lectură. Dosarul va fi urmărit de noul Parlament după alegerile europene din 6-9 iunie.

Tranzacție - Autonom Protect a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Nova Ria24 Servicii CITEȘTE ȘI Tranzacție - Autonom Protect a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Nova Ria24 Servicii

Comisia a prezentat propunerea de reformă a Codului Vamal al UE în mai 2023. Pachetul conține trei acte juridice distincte: regulamentul principal care stabilește Codul vamal al UE și Autoritatea vamală a UE, un regulament al Consiliului privind tratamentul tarifar simplificat pentru vânzările la distanță și eliminarea pragului de scutire de taxe vamale și o directivă a Consiliului privind un regim special pentru vânzările la distanță de bunuri importate din țări terțe și TVA la import. Parlamentul acționează în calitate de colegiuitor în ceea ce privește prima dintre acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
vot