Publicația pro-democrație Apple Daily din Hong Kong a anunțat că se închide, după ce activele i-au fost înghețate în urma arestării mai multor directori, relatează BBC.
Autoritățile au blocat, săptămâna trecută, 18 milioane HK$ din bunurile companiilor, scrie News.ro.
Apple Daily, publicație critică la adresa conducerii de la Beijing, este deținută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat și încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.
Redactorul-șef Ryan Law, în vârstă de 47 de ani, și CEO-ul Cheung Kim-hung, în vârstă de 59 de ani, s-au numărat între cei cinci directori ai ziarului care au fost arestați după ce 500 de polițiști au făcut percheziții la sediul publicației, pe care autoritățile l-au descris ca „locul infracțiunilor”.
Poliția a ajuns joia trecută și în casele redactorului-șef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, și directorului Cheung Chi-wai, care au fost arestați.
Poliția a spus că zeci de articole din ziar sunt suspecte că au încălcat Legea națională a securității. Este primul caz în care autoritățile citează articole de presă care ar fi încălcat controversata lege.
Law și Cheung, care sunt acuzați de „complicitate cu o țară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea națională”, au apărut sâmbătă în fața unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauțiune. Ei urmează să apară din nou în fața Curții pe 13 august.
Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea națională.
CITEȘTE ȘI Șomaj tehnic la Compania Națională Aeroporturi București: 800 de angajați vor sta pe rând acasă, de la 1 iulieJimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai mișcării pro-democrație din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media și a fondat Next Digital.
În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.
Legea securității naționale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstrațiile masive pro-democrație care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esență, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului și face mai ușor ca protestatarii să fie pedepsiți, incriminează secesiunea, subversiunea și complicitatea cu forțe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viață.