Parlamentul European a adoptat noi reguli privind facilitarea accesului transfrontalier la conținutul radio-TV online

Parlamentul European a adoptat noi reguli privind facilitarea accesului transfrontalier la conținutul radio-TV online
scris 28 mar 2019

După aprobarea noilor reguli privind drepturile de autor pe piața unică digitală, Parlamentul European a votat, joi, în favoarea adoptării proiectului legislativ referitor la drepturile de autor pentru programele de televiziune și de radio transmise online în Uniunea Europeană.

Directiva vizând difuzarea programelor radio-TV completează actuala directivă UE privind transmisiile prin satelit și prin cablu, care facilitează transmisia transfrontalieră prin satelit și retransmisia prin cablu a programelor de televiziune și radio din alte state membre.

Potrivit Comisiei Europene, noile norme vor facilita punerea la dispoziție online de către radiodifuzorii europeni a anumitor programe de televiziune în direct sau în reluare și vor simplifica distribuirea unui număr mai mare de canale de radio și de televiziune de către operatorii de servicii de retransmisie.

Urmărește-ne și pe Google News
INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor

Normele privind transmisiunile online ale radiodifuzorilor se vor aplica tuturor programelor de radio și anumitor programe de televiziune (programe de știri și actualități și producții proprii ale radiodifuzorilor).

“Alături de normele privind portabilitatea (…), precum și de noua Directivă a drepturilor de autor, menită să aducă beneficii vizibile cetățenilor, sectoarelor creative și presei, finalizăm inițiativa noastră mai largă de a actualiza regulile UE privind drepturile de autor pentru era digitală”, a spus vicepreședintele CE pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.

Oficialul UE a precizat că de noile norme privind transmisia transfrontalieră a conținutului radio-TV vor beneficia, în mod special, “cei 41% dintre europeni care vizionează programe de televiziune online, cât și cei 20 de milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în altă țară membră a UE decât aceea în care s-au născut”.

Ce va schimba directiva în ceea ce privește difuzarea programelor de televiziune și radio:

Principiul țării de origine: directiva introduce principiul țării de origine pentru a facilita acordarea de licențe pentru anumite programe pe care radiodifuzorii ar dori să le ofere prin serviciile lor online (serviciile de transmisie simulcast, serviciile de video în reluare și alte servicii care completează difuzarea principală, cum ar fi previzionarea). Grație acestui mecanism, radiodifuzorii vor putea să pună la dispoziție online, în toate țările din UE, programe de radio, programe TV de știri și de actualități, precum și producții realizate integral din fonduri proprii.

Retransmisia: directiva prevede un mecanism de facilitare a acordării de licențe privind drepturile în cazul retransmisiei programelor de radio și de televiziune, care include serviciile de retransmisie prin internet în anumite condiții. Se preconizează că această măsură va contribui la o distribuire mai largă a canalelor de radio și de televiziune.

Introducerea directă: introducerea directă este un proces din ce în ce mai utilizat de către radiodifuzori pentru a-și transmite programele către public. Noile norme vor garanta că titularii drepturilor de autor sunt remunerați în mod corespunzător atunci când operele lor sunt utilizate în programe transmise prin introducere directă. De asemenea, vor oferi siguranță juridică radiodifuzorilor și distribuitorilor implicați în acest proces.

Directiva adoptată astăzi de Parlamentul European trebuie avizată formal de Consiliul UE. După publicarea acesteia în Monitorul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni să transpună noile norme în legislația națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
palamentul european
drepturi autor
programe televiziune online
programe radio
directiva
piata unica digitala