Oficialii americani anunță că au descoperit o presupusă "fermă de roboți" rusească. Aproape 1.000 de conturi X concepute pentru a răspândi știri pro-Rusia

Oficialii americani anunță că au descoperit o presupusă "fermă de roboți" rusească. Aproape 1.000 de conturi X concepute pentru a răspândi știri pro-Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Oficialii americani afirmă că au luat măsuri împotriva unei operațiuni de informare bazată pe inteligență artificială, desfășurată din Rusia, care includea aproape 1.000 de conturi care pretindeau că sunt americane, transmite BBC.

Conturile de pe X au fost concepute pentru a răspândi știri pro-Rusia, dar erau "roboți" automatizați - nu persoane reale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj CITEȘTE ȘI Companie americană IT, furnizor pentru giganți din industrie, intră în România prin intermediul unei firme din Cluj

În documentele judiciare făcute publice marți, Departamentul de Justiție al SUA a declarat că operațiunea a fost concepută de un editor adjunct la RT, deținut de Kremlin, fostul Russia Today.

RT deține canale de televiziune în limba engleză și în alte câteva limbi, dar pare mult mai populară pe rețelele de socializare decât pe undele convenționale.

Departamentul de Justiție a confiscat două site-uri web care au fost utilizate pentru emiterea de e-mailuri asociate conturilor de roboți și a ordonat X să transmită informații referitoare la 968 de conturi despre care anchetatorii spun că erau roboți.

Potrivit documentelor judiciare, inteligența artificială a fost utilizată pentru a crea conturile, care au difuzat apoi povești pro-rusești, în special despre războiul din Ucraina.

"Acțiunile de astăzi reprezintă o premieră în ceea ce privește perturbarea unei ferme de boturi generative pentru rețelele de socializare susținute de Rusia și îmbunătățite cu inteligență artificială", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

"Rusia intenționa să utilizeze această fermă de roboți pentru a disemina dezinformarea străină generată de inteligența artificială, scalându-și activitatea cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a submina partenerii noștri din Ucraina și pentru a influența narațiunile geopolitice favorabile guvernului rus", a mai declarat Wray.

Conturile par acum să fi fost șterse de X, iar capturile de ecran împărtășite de anchetatorii FBI au indicat că acestea aveau foarte puțini adepți.

Documentele judiciare au detaliat modul în care așa-numita "fermă de roboți" a fost ideea unui redactor-șef adjunct al RT, care căuta noi modalități de a distribui știri. RT America a fost închisă atunci când mai mulți furnizori importanți de televiziune prin cablu din SUA au renunțat la ea la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Un alt angajat al RT a dezvoltat rețeaua, potrivit documentelor judiciare, iar ulterior un ofițer de informații rus s-a alăturat efortului, pe care Departamentul de Justiție l-a descris ca o încercare de "a semăna discordie în Statele Unite prin răspândirea de informații eronate".

Anna Belkina, redactor-șef adjunct al RT, a declarat pentru BBC prin e-mail: "Sunt mai mult decât fericită să mă ocup de ferma mea (dacha) - compusă în principal din roșii și căpșuni, dar, din păcate, fără niciun ajutor din partea FSB", serviciul rus de securitate.

Daniel Dines explică restructurările declanșate de UiPath CITEȘTE ȘI Daniel Dines explică restructurările declanșate de UiPath

Nu au fost făcute publice acuzații penale în acest caz, dar Departamentul de Justiție a declarat că ancheta sa este în curs de desfășurare.

Nina Jankowicz, director al American Sunlight Project, o organizație non-profit care încearcă să combată răspândirea dezinformării, a declarat că nu este surprinzător faptul că o operațiune legată de Rusia se bazează pe AI pentru a crea conturi false.

"Aceasta obișnuia să fie una dintre cele mai consumatoare de timp părți ale muncii lor; acum a fost făcută mult mai ușoară de tehnologiile care au favorizat această operațiune", a spus ea, menționând că operațiunea pare să fi fost contracarată înainte de a lua amploare.

"Inteligența artificială face acum parte în mod clar din arsenalul de dezinformare", a declarat dna Jankowicz.

BBC a contactat X și Ministerul rus de Externe pentru comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
conturi x
roboti
rusia
stiri