Conducerile Radioului și TVR, chemate în justiție pentru nerespectarea Legii informațiilor publice

Conducerile Radioului și TVR, chemate în justiție pentru nerespectarea Legii informațiilor publice
scris 14 sep 2015

Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind a acționat în judecată administrațiile celor două instituții publice de media, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), pentru nerespectarea Legii privind informațiile de interes public, și solicită demiterea conducerii acestora, prin respingerea rapoartelor de activitate de către Parlament, a anunțat, luni, MediaSind.

Totodată, FRJ MediaSind solicită instituțiilor abilitate, respectiv Curții de Conturi și Direcției Naționale Anticorupție, să ancheteze în regim de urgență denunțurile penale depuse de către organizațiile afiliate din cele două societăți, împotriva abuzurilor conducerilor celor două societăți publice plătite din banii cetățenilor.

Urmărește-ne și pe Google News

"Inițiativa a plecat de la constatarea că la SRR și SRTV se fac cheltuieli imense, pe diverse contracte încheiate cu case de avocatură, de către conducerile celor două societăți, în mai multe procese care vizau drepturile propriilor angajați. Astfel, numai în procesul de concediere a liderului sindical din SRR, Adrian Moise, administrația a cheltuit peste 10.000 de euro, iar în procesele privind anularea prevederilor CCM din mass-media au fost oferite drept onorarii sume, de asemenea, foarte mari", se menționează într-un comunicat al FRJ MediaSind.

Potrivit sursei citate, aceste procese au fost declanșate deoarece atât administrația SRR, condusă de președintele-director general Ovidiu Miculescu, cât și administrația SRTV, condusă de președintele-director general Stelian Tănase, au refuzat să răspundă la cererile MediaSind, care solicitau prezentarea cuantumului cheltuielilor făcute în ultimii ani cu avocați, case de avocatură și cu propriile compartimente juridice.

"În paralel cu demersul nostru, organizațiile afiliate la FRJ MediaSind din cele două instituții publice de media vor depune și plângeri penale împotriva celor doi președinți-directori generali pentru abuz în funcție, deoarece aceștia au refuzat, în mod deliberat, să respecte legislația. Conform Ordonanței de Urgență numărul 26/2012, se interzice expres instituțiilor publice să achiziționeze servicii juridice dacă au înființate compartimente de profil, lucru ignorat de șefii SRR și SRTV", se mai spune în comunicat.

Reprezentanții Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind susțin că, 'apelând la tertipuri avocățești, aceștia au negat statutul de instituție publică, atât pentru SRR cât și pentru SRTV'.

"Lipsa de transparență de care au dat dovadă în cheltuirea banului public este de neînțeles, în condițiile în care există, deja, două sentințe definitive și irevocabile care obligă SRR să răspundă la cererile întocmite în baza Legii numărul 544/2001 (privind informațiile de interes public - n. r.), Radioul Național și Televiziunea Română fiind instituții publice care funcționează în baza aceleiași legi de organizare, Legea numărul 41/1994. Având în vedere faptul că cele două societăți s-au transformat de mult timp în feude ale unor grupuri de interese politice, pentru care încălcarea legii a devenit o practică, iar angajații sunt tratați ca niște sclavi, FRJ MediaSind se raliază Rezoluției adoptate de Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și cere demiterea administrațiilor Miculescu și Tănase din SRR și SRTV, prin respingerea rapoartelor de activitate de către Parlament", susțin reprezentanții MediaSind. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
media sind
srr
srtv