Companiile Continental, Bosch și NXP Semiconductors Romania au semnat, în prezența premierului Ciolacu, cu miniștrii Economiei și Proiectelor Europene, Radu Oprea și Adrian Câciu, contracte de finanțare, susținute prin PNRR, pentru dezvoltarea microelectronicii în România, anunțate anterior de Profit.ro. Bugetul total al proiectelor însumează 195,63 milioane euro.
Contractele semnate cu participanții direcți în cadrul apelului de proiecte al Componentei 9 ”Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare”, Investiția 4 ”Proiecte transfrontaliere și multinaționale – procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare”:
Continental Automotive Romania SRL
- Traductoare inteligente eficiente din punct de vedere energetic pentru sisteme auto – inovație de-a lungul lanțului valoric - 74,8 mil. Euro
Robert Bosch SRL
- Eurodrives – lanț valoric european de microelectronică pentru conducere înalt automatizată și mobilitate verde - 34,31 mil euro;
NXP Semiconductors Romania SRL
- Senthicom: dezvoltarea unui sistem integrat System on a Chip - 86.52 mil euro.
Au semnat din partea companiilor selectate Christian Albrichsfeld, Country Head Romania, General Manager, R&D Head - Continental Automotive România, Mihai Boldijar, Director General - Robert Bosch, Simona Almăjan, Country Manager - NXP Semiconductors.
CITEȘTE ȘI Acciza la bere - Guvernul renunță la ajustarea cu inflația și pregătește majorări de 4,3% pentru anul următor și de 5% pentru 2026Premierul Ciiolacu a arătat că aceste proiect vor ajuta România să dezvole competențe în concepția și fabricația componentelor și sistemelor microelectronice și îi va permite apoi să accelereze aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naționale, precum industria auto.
Ciolacu a mai spus că ținând cont de ponderea industriei auto în PIB de circa 13%, și de relevanța sa pentru economia națională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica și industria auto și pot avea efecte economice de multiplicare considerabile.
”Acestea susțin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esențiale. Resursa umană și competențele necesare de dezvoltări. Am citit cu atenție și am văzut ce listă incredibilă de inovații tehnologice aduc aceste proiecte și am ales exemple din fiecare în parte. Laser pentru realitate augmentată pentru proiecții pe display-ul automobilelor. Un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate. Platformă electronică pentru conducere automatizată, dezvoltare de produse revoluționare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu chip-uri, procesoare și algoritme”, a arătat Ciolacu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Reducerea pragului la microîntreprinderi s-ar putea face gradual, în perioada 2027-2029, anunță premierul Ciolacu. Boloș, pentru Profit.ro: Dacă este de acord Coaliția
După semnarea cu participanții direcți, va urma semnarea cu participanții indirecți și partenerii de cercetare pentru firmele selectate, respectiv Politehnica din București, Școala Tehnică din Cluj-Napoca și Politehnica din Timișoara.
”Pentru conducerele universităților partenere am un mesaj simplu. Asumați-vă un rol și mai important în asemenea proiecte. Așa arătă în lumii întregi ce resursă valoroasă produce mediul universitar din România. Cred că acesta este proiectul ideal ca structură, pentru că, alături de companii, sunt implicate 24 de entități din mediul academic și IMM-uri cu participanți direct și indirecți. În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor cât și partenerilor indirecți, este de 420 de milioane de euro. Acesta este viitorul economiei și trebuie să mergem cu încredere, înainte, cu certitudinea că în mine veți avea în continuare cel mai mare suport”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Prezent la semnare, rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, a arătat că după 50 de ani este pentru prima dată când România face un pas atât de important în această industrie.