Google va uni sub un sigur acoperiș toate proiectele care implică dezvoltarea de produse hardware ale companiei.
Produsele disparate pe care Google le dezvoltă cu diverși parteneri vor fi realizate pe viitor ”in-house”, în cadrul unei divizii create special pentru a le coordona.
Aici vor fi incluse proiecte importante, precum:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Nexus - seria de smartphone-uri cu Android nemodificat pe care Google le lansează în fiecare an în colaborare cu diverși producători de telefoane;
- Chromecast - stick-ul de streaming care trasnformă într-un smart TV orice televizor cu port HDMI
- OnHub - router-ul wireless Google ajuns deja la a doua versiune
- Glass - ochelarii Google conectația la internet
- Laptopuri și tablete precum seria Chromebook și Pixel C
La conducerea diviziei a fost adus Rick Osterloh. Osterloh a fost șeful Motorola și anagajat Google până în momentul în care Motorola a fost cumpărată de Lenovo.
Noua divizie, care încă n-a primit o denumire oficială, se va ocupa de tot ceea ce implică produse hardware, dar și de viitoarele proiecte pe care Google le va dezvolta, precum iminenta lansare a unei căști complete de realitate virtuală.
Vestea nu este tocmai bună pentru o parte dintre partenerii Google, în primul rând pentru producătorii de telefoane cu care, în mod tradițional, Google a colaborat pentru dezvoltarea seriei Nexus. Aceștia nu vor mai beneficia de promovarea pe care Google le-o aduce și, mai mult, vor concura direct cu Google.
Pentru seria Nexus, o divizie de hardware a Google înseamnă o apropiere de modelul iPhone, acolo unde o singură companie, în speță Apple, se ocupă și monetizează toate aspectele componente, de la hardware, la software și servicii.
Prin crearea unei divizii proprii de hardware, Google închide un cerc început în septembrie 2008, cu lansarea browser-ului Chrome. Până în acel moment a negat mereu că vrea să devină o companie de software și că interesul companiei se învârte exclusiv în jurul internetului. Acum Google este, oficial, o companie completă, care poate face intern tot ce ține de propriile produse.