Circa 43% dintre români au declarat că nu au deloc competențe digitale, potrivit indexului DESI, care analizează cât de pregătite sunt țările din Uniunea Europeană (UE) pentru tehnologia digitală și care poziționează România pe ultimul loc din acest punct de vedere, potrivit datelor prezentate marți de Google România, la lansarea platformei online Atelierul Digital.
Cel puțin 90% dintre slujbe vor necesita cunoștințe digitale în viitorul apropiat la nivel european, iar 825.000 de locuri de muncă vor fi neacoperite din cauza acestui decalaj, potrivit datelor Comisiei Europene, scrie News.ro
România este pe ultimul loc din punct de vedere al competențelor digitale, potrivit indexului DESI. Astfel, doar 16% dintre români au cunoștințe digitale de bază, iar 43% au declarat că nu au deloc acest gen de competențe. În plus, doar 8% au cunoștințe digitale suficient de solide pentru a face față într-un mediu competitiv.
CITEȘTE ȘI Fondatorul rețelei de sănătate Regina Maria a cumpărat o companie cu zece site-uri medicaleIndexul DESI analizează zone precum gradul de conectivitate, capitalul uman, gradul de utilizarea a internetului, modul de integrare a tehnologiei digitale și calitatea serviciilor digitale publice. Pentru a crește acest nivel al cunoștințelor digitale, Google a creat platforma Atelier Digital, potrivit directorului Google România, Dan Bulucea.
”Stăm foarte bine la capitolul viteză, dar nu este suficient. Există o Românie high-tech, mai ales în marile orașe, dar și o altă Românie, care a rămas în urmă. Este nevoie de un program care să rezolve la scară largă această problemă”, a afirmat Bulucea.
Google a lansat astăzi Atelierului Digital, o platformă online care își propune creșterea competențelor digitale pentru cel puțin 30.000 de studenți la nivel național, care vor avea acces la cursuri video gratuite, pe o gamă mai mare de domenii.
Google a anunțat că vrea să ofere cursuri de gratuite de pregătire în domeniul digital pentru două milioane de europeni până în 2017. Compania va investi 42 milioane de euro în Europa pentru creșterea competențelor digitale.