Veniturile din sectorul telecom au scăzut cu 1% în prima jumătate a anului, la 8,4 miliarde de lei

Veniturile din sectorul telecom au scăzut cu 1% în prima jumătate a anului, la 8,4 miliarde de lei
scris 10 dec 2021

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară scădere, de -1%, în prima jumătate a anului, totalizând 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Din totalul veniturilor, telefonia mobilă a generat 36%, internetul fix și mobil 33%, retransmisia programelor TV 14%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii 8%, arată datele publicate vineri de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). De asemenea, la nivel național, 7 din 10 gospodării dețin conexiuni de internet fix.

”Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară scădere (-1%) în prima jumătate a anului 2021, totalizând 8,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Telefonia mobilă a generat 36% din totalul veniturilor, internetul fix și mobil 33%, retransmisia programelor TV 14%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii 8%. În funcție de veniturile obținute din comunicații electronice, primii 3 furnizori erau: Orange (25%), Vodafone (24%) și grupul Telekom (24%)”, arată datele ANCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
Gigantul american Honeywell deschide în România primul centru din Europa pentru securitatea operațiunilor. Va deservi clienți din întreaga lume CITEȘTE ȘI Gigantul american Honeywell deschide în România primul centru din Europa pentru securitatea operațiunilor. Va deservi clienți din întreaga lume

De asemenea, traficul de internet fix a ajuns la 50 GB/lună/locuitor, scrie News.ro.

„În prima jumătate a anului 2021, internetul revine la ritmurile susținute de creștere pre-pandemie: 3% creșterea numărului de conexiuni, 6% creșterea traficului de internet fix. Tot în acest semestru, am depășit numărul de 3 milioane de gospodării conectate cu fibră până acasă, capabile de super-viteze. În ceea ce privește internetul mobil, circa 70% dintre conexiuni sunt 4G și 5G, în creștere semestrială de 4%, astfel că traficul mediu lunar per locuitor a ajuns la aproape 6 GB”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin, cu ocazia celei de-a 18-a ediții a Galei Comunicații Mobile.

Internet fix

Cu +166.000 noi conexiuni în primele 6 luni, numărul total a ajuns la 5,85 milioane (+3%), 82% permițând viteze care depășesc 100Mbps.

Traficul mediu lunar a ajuns la 50 GB per locuitor (aproape 1,7 GB/zi);

La nivel național, 7 din 10 gospodării dețin conexiuni de internet fix, adică 8 din 10 în mediul urban și 6 din 10 în mediul rural, însă creșterea din rural (+6%) este net superioară celei din urban (+1%).

După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori erau: RCS&RDS (61%), grupul Telekom (17%) și Vodafone (12%).

Internet mobil

Numărul total de conexiuni active (20,5 milioane) a rămas relativ neschimbat, iar 69% dintre acestea permit 4G și 5G.

18,8 milioane (+1%) conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, realizate prin intermediul telefoanelor mobile, iar 1,7 milioane sunt dedicate internetului mobil, realizate prin modem/card/USB (-6%).

Traficul mediu lunar a fost de 5,8 GB per locuitor, adică aproape 200 MB/zi.

După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori erau: Orange (39%), Vodafone (25%) și RCS&RDS (20%).

Telefonie mobilă

Numărul de cartele SIM active rămâne relativ constant, iar creșterea cu 300 mii a numărului de cartele SIM cu abonament a fost anulată de scăderea cu 400 mii a numărului de cartele SIM preplătite.

Traficul de voce se menține la aproximativ 35 miliarde minute (-1%), însemnând o medie lunară per locuitor de 5 ore și 4 minute, în timp ce traficul SMS s-a înjumătățit în ultimii doi ani, ajungând la o medie lunară de 24 SMS/locuitor.

În funcție de numărul de cartele SIM active, primii 3 furnizori erau: Orange (38%), Vodafone (29%) și RCS&RDS (17%).

Telefonie fixă

Scăderea numărului de abonați și de linii a continuat (-8%), însă traficul total de voce a scăzut cu doar 4%.

În funcție de numărul de abonați, primii 3 furnizori erau: RCS&RDS (40%), grupul Telekom (37%) și Vodafone (21%).

Televiziune

7,8 milioane de abonați la servicii TV (-0,1%), dintre care 6 milioane prin cablu (77%, în creștere semestrială cu +3%), 1,6 milioane prin satelit-DTH (-9%) și 0,1 milioane (-3%) prin IPTV.

În funcție de numărul de abonați, primii 3 furnizori erau: RCS&RDS (63%), grupul Telekom (14%) și Vodafone (11%).

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru semestrul I 2021 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

viewscnt
Afla mai multe despre
telecom
venituri