UE propune noi reguli de copyright pentru instrumentele generative de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT

UE propune noi reguli de copyright pentru instrumentele generative de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT
scris 29 apr 2023

Companiile care implementează instrumente generative de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-și dezvolta sistemele, conform unui acord UE inițial, care ar putea deschide calea pentru primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează tehnologia, transmite Reuters.

Comisia Europeană a început să elaboreze Legea privind inteligența artificială în urmă cu aproape doi ani, pentru a reglementa tehnologia emergentă a inteligenței artificiale, care a cunoscut un boom în investiții și popularitate după lansarea chatbot-ului ChatGPT, alimentat de AI, al OpenAI, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Membrii Parlamentului European au convenit să treacă proiectul la următoarea etapă, în timpul căruia parlamentarii UE și statele membre vor dezbate detaliile finale ale proiectului de lege.

Conform propunerilor, instrumentele AI vor fi clasificate în funcție de nivelul lor de risc perceput: de la minim la limitat, ridicat și inacceptabil.

Vânzările de PS5 au impresionat, după ce Sony a rezolvat problemele de stocuri CITEȘTE ȘI Vânzările de PS5 au impresionat, după ce Sony a rezolvat problemele de stocuri

Domeniile de îngrijorare ar putea include supravegherea biometrică, răspândirea dezinformării sau limbajul discriminatoriu.

Deși instrumentele cu risc ridicat nu vor fi interzise, cei care le folosesc vor trebui să fie foarte transparenți în operațiunile lor.

Companiile care implementează instrumente AI generative, cum ar fi ChatGPT sau generatorul de imagini Midjourney, vor trebui, de asemenea, să dezvăluie orice material protejat prin drepturi de autor folosit pentru a-și dezvolta sistemele.

Această prevedere este o completare cu întârziere, elaborată în ultimele două săptămâni, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.

Unii membri ai comitetului au propus inițial interzicerea materialelor protejate prin drepturi de autor care sunt folosite pentru a antrena modele AI generative, a spus sursa, dar acest lucru a fost abandonat în favoarea unei cerințe de transparență.

”Împotriva dorințelor conservatoare de mai multă supraveghere și fanteziei de stânga de suprareglementare, parlamentul a găsit un compromis solid care să reglementeze AI în mod proporțional, să protejeze drepturile cetățenilor, precum și să stimuleze inovația și să stimuleze economia”, a declarat Svenja Hahn, deputat în Parlamentul European.

Analistul Macquarie Fred Havemeyer a spus că propunerea UE este una ”cu tact” mai degrabă decât o abordare ”întâi interzice și pune întrebări mai târziu” propusă de unii.

CURSA PENTRU PIAȚĂ

OpenAI, susținută de Microsoft, a provocat uimire și anxietate în întreaga lume când a dezvăluit ChatGPT la sfârșitul anului trecut.

Chatbotul a devenit aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere din istorie, ajungând la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în câteva săptămâni.

SURPRIZĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ies în afara țării și vor o proprietate istorică la care a stat și Churchill. Prima achiziție în afara României CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ies în afara țării și vor o proprietate istorică la care a stat și Churchill. Prima achiziție în afara României

Cursa care a urmat între companiile de tehnologie pentru a aduce pe piață produse generative de inteligență artificială i-a îngrijorat pe unii observatori, proprietarul Twitter, Elon Musk, susținând o propunere de a opri dezvoltarea unor astfel de sisteme timp de șase luni.

La scurt timp după semnarea scrisorii, Financial Times a relatat că Musk intenționează să-și lanseze propriul startup pentru a rivaliza cu OpenAI.

viewscnt
Afla mai multe despre
chatgpt
copyright