Cinci țări ale UE, între care și România, au ajuns la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunțat comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
"Sunt bucuros să anunț că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE și cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situația", a declarat Dombrovskis într-un mesaj.
Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au restricționat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din țările lor, care nu-și pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piața internă, scrie News.ro.
Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.
Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecție și pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgență, dar diplomații UE spun că importurile acestor produse în cele cinci țări vor fi blocate, cu excepția cazului în care vor tranzita către alte țări din UE sau în țări terțe.
Deși nu a impus propriile restricții, România s-a alăturat celorlalte patru țări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de "măsuri preventive" temporare.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ies în afara țării și vor o proprietate istorică la care a stat și Churchill. Prima achiziție în afara RomânieiDe asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din cele cinci state membre și vor fi întreprinse acțiuni pentru a asigura exportul către alte țări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.
Reacționând la mesajul comisarului pentru comerț, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acordul "păstrează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să continue să hrănească lumea, cât și mijloacele de trai ale fermierilor" din UE.
Polonia a salutat, la rândul său, acordul. "Tocmai am finalizat înțelegerile cu Uniunea Europeană în ceea ce privește interdicția privind importul acestor produse agricole, care, mai presus de toate, a dus la destabilizarea pieței poloneze", a declarat premierul Mateusz Morawiecki.
Cele cinci țări care au negociat cu executivul comunitar au susținut că așa-numitele "coridoare de solidaritate" - instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră - le-au inundat piețele interne cu produse agricole ucrainene.
Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor țări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piața unică a blocului comunitar și, în același timp, rupe solidaritatea cu Kievul, notează POLITICO.
KIEVUL, MAI PUȚIN ÎNCÂNTAT DE ACORD
Este puțin probabil însă ca vestea să fie bine primită de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizase că restricțiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE și Ucraina, notează POLITICO. "Am discutat despre interzicerea importului de produse agricole ucrainene de către mai multe state vecine", a declarat ceva mai devreme președintele ucrainean în urma unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel. "Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii și am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere și a tratatelor fondatoare ale UE", a subliniat Zelenski.
În aceeași ordine de idei, vicepremierul ucrainean Olga Ștefanișina a cerut blocului să suspende măsurile de apărare comercială. "Fluxul de exporturi agricole ucrainene este o chestiune de supraviețuire pentru economia ucraineană, puternic afectată de războiul de agresiune rusesc la scară largă", a declarat Ștefanișina. "Așadar, prioritatea noastră comună ar trebui să fie o prelungire a suspendării taxelor de import, a cotelor și a măsurilor de apărare comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană", a spus ea.
CITEȘTE ȘI Fermierii din Ucraina nu pot lucra terenurile agricole, multe fiind minateSCUTIREA DE TAXE VAMALE PENTRU PRODUSELE UCRAINENE VA FI PRELUNGITĂ
Vestea unui acord a venit la câteva ore după ce ambasadorii UE au susținut propunerea de prelungire a accesului Ucrainei fără taxe vamale la piața unică a blocului.
Schema actuală expiră la începutul lunii iunie și, sub rezerva aprobării oficiale, ar urma să fie prelungită cu încă un an.
Decizia a fost amânată din cauza negocierilor în curs de desfășurare privind eliminarea excesului de ofertă reprezentat de cerealele ucrainene.
În iunie anul trecut, Bruxelles-ul a suspendat toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene timp de un an pentru a ajuta economia devastată de război a Kievului, ridicând toate taxele vamale pe lângă reducerile tarifare care sunt deja cimentate în Acordul de asociere dintre UE și Ucraina. Tarifele rămase au fost eliminate pentru produsele industriale, fructe și legumele și alte produse agricole.
Normele tarifare fac încă obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European și țările UE într-o etapă ulterioară, menționează POLITICO.