UE creează un birou pentru inteligența artificială

UE creează un birou pentru inteligența artificială
scris 29 mai 2024

Comisia Europeană a anunțat crearea unui birou pentru inteligență artificială format din experți responsabili de punerea în aplicare a noii legislații a Uniunii Europene privind inteligența artificială, primul de acest fel din lume, transmite France Presse.

Creat în cadrul Comisiei Europene din Bruxelles, acest serviciu va angaja 140 de specialiști în tehnologie, avocați și economiști, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Prima grevă din istorie la Samsung Electronics CITEȘTE ȘI Prima grevă din istorie la Samsung Electronics
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acesta „va promova un ecosistem european de inteligență artificială care să fie inovator, competitiv și care să respecte normele și valorile UE”, a declarat comisarul pentru afaceri digitale, Thierry Breton.

Prevăzut în legea privind AI adoptată definitiv la 21 mai de UE, noul serviciu ar trebui să joace un rol-cheie în punerea în aplicare a textului. Scopul declarat este de a încuraja inovarea în Europa, creând în același timp încredere prin limitarea riscului de abuzuri.

Crearea biroului vine pe fondul rămânerii în urmă a UE în competiția globală privind dezvoltarea de softuri AI.

Cea mai mare parte a acestei legislații se va aplica din 2026. Ea adoptă o abordare „bazată pe riscuri” și impune constrângeri asupra diverselor sisteme de inteligență artificială care sunt proporționale cu pericolele pe care le reprezintă pentru societate.

Sistemele de inteligență artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligații de transparență foarte simple, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerințe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE.

Interdicțiile vor fi rare. Acestea se vor referi la aplicații care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetățenilor sau sistemele de supraveghere în masă utilizate în China.

Se vor aplica reguli specifice pentru inteligența artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI, pentru a asigura, în special, calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor.

Sunetele, imaginile și textele generate artificial vor trebui să fie identificate în mod clar ca atare pentru a preveni manipularea opiniei.

Biroul pentru Inteligență Artificială va asigura în special aplicarea uniformă a reglementărilor în întreaga Uniune Europeană, în colaborare cu statele membre. Acesta va participa la anchetele privind orice încălcare și va gestiona sancțiunile împotriva contravenienților.

De asemenea, va fi responsabilă de identificarea riscurilor noilor tehnologii și de sprijinirea cercetării europene.

Într-un raport publicat miercuri, Curtea de Conturi Europeană a constatat că, până în prezent, UE „nu a reușit să stimuleze suficient investițiile în inteligența artificială pentru a se ridica la nivelul liderilor mondiali din acest sector”.

Comisia Europeană „nu și-a coordonat bine măsurile cu cele ale statelor membre, iar investițiile nu au fost monitorizate în mod sistematic. În viitor, o guvernanță mai puternică și investiții publice și private mai mari – și mai bine direcționate – vor fi esențiale pentru ca Europa să facă față provocării reprezentate de AI”, a constatat Curtea.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
inteligența artificială