TikTok va deschide un “centru de transparență” în Europa, unde experții din afara companiei vor putea vedea cum se realizează moderarea conținutului și cum sunt gestionate aspectele ce țin de securitate și intimitate.
Platforma socială chineză speră să răspundă astfel îngrijorărilor arătate de diverse organizații și instituții în aceste privințe, conform TechCrunch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
TikTok se confruntă, printre altele, și cu o plângere în instanță depusă de fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield, cu privire la modul în care platforma colectează și utilizează datele copiilor.
Reclamația a fost depusă în numele a milioane de copii din Marea Britanie și UE care au folosit aplicația extrem de populară în rândul tinerilor. Dacă instanța va da verdict favorabil acestei plângeri, copiii afectați ar putea primi despăgubiri de mii de euro fiecare.
Pe de altă parte, TikTok spune că plângerea nu are temei și că va lupta împotriva acesteia.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferPotrivit plângerii, TikTok colectează date personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără transparență, fără a obține consimțământul necesar cerut de lege și fără ca minorii sau părinții să știe ce se face cu aceste informații.
În replică, TikTok a spus: „Confidențialitatea și siguranța sunt priorități de top pentru TikTok și avem politici, procese și tehnologii solide pentru a-i proteja pe toți utilizatorii, în special pe adolescenți. Credem că revendicările nu au temei și intenționăm să ne apărăm energic”.
TikTok are peste 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar compania-mamă, ByteDance, a făcut profit de miliarde de dolari anul trecut, marea majoritate a acestuia provenind din venituri din publicitate.
CITEȘTE ȘI Apple a prezentat dispozitivele de localizare a obiectelor, AirTagReclamația este lansată în numele tuturor copiilor care au folosit TikTok începând cu 25 mai 2018, indiferent dacă au un cont pe aplicație sau de setările de confidențialitate pe care le-au ales. Minorii care nu doresc să fie reprezentați pot preciza acest lucru.
Longfield și-a motivat acțiunea spunând că, deși toate rețelele sociale colectează informații, TikTok a avut politici „excesive” de colectare a datelor.
„TikTok este o platformă socială extrem de populară care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cântecelor și dansurilor se află ceva mult mai sinistru”, a spus ea.
Longfield mai spune că părinții au „dreptul să știe” ce informații private sunt colectate prin „practicile îndoielnice de colectare de date” ale TikTok.