Majoritatea europenilor, australienilor și americanilor nu ar lăsa un robot să ia o decizie financiară pentru ei, potrivit unui sondaj realizat de banca olandeză ING.
Cele mai multe persoane dispuse să își lase banii pe mâna roboților sunt în Turcia și România, unde 40%, respectiv 38%, ar lăsa un sistem informatic să aleagă o investiție, atât timp cât au dreptul să respingă alegerea acestuia.
La nivel global, doar un sfert dintre persoanele care au participat la sondaj sunt de acord ca roboții să facă alegeri financiare, chiar dacă decizia finală aparține unei persoane.
În SUA, 27% din respondenți ar accepta ca un robot ia decizii de natură financiară pentru ei, la nivel european procentul fiind de 26%.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Samsung lansează o nouă generație de televizoare în RomâniaÎn ceea ce privește varianta ca un robot să ia o decizie financiară care nu necesită aprobarea clientului sau a unei persoane, 91% dintre respondenți resping, la nivel global, această idee.
Roboții se situează în urma consilierilor financiari umani, prietenilor și internetului în ceea ce privește încrederea clinților de a lua o decizie financară în funcție de opinia acestora, potrivit raportului International Survey Mobile Banking 2017 al ING. În România, 38% dintre respondenți ar apela la opinia unui consilier financiar-bancar, 13% la internet, 17% la familie și prieteni și 13% la un program informatic dacă ar avea de luat o decizie financiar.
Studiul ING a inclus 15.000 de respondenți 13 țări din UE, cărora li se adaugă SUA și Australia.