O firmă de curierat din China și-a înjumătățit costurile cu ajutorul unei "armate" de roboți despre care spune că sunt mai eficienți și mai puțin costisitori decât oamenii. Un filmuleț cu roboții portocalii, care pot sorta până la 200.000 de colete pe zi, a devenit viral în mediul online.
Reprezentanții firmei STO Express spun că eficiența a crescut cu 30% datorită roboților, care au ajutat și la îmbunătățirea preciziei cu care sunt sortate coletele, informează CNBC.
“În prezent, uitilizăm roboții în două din centrele noastre din Hangzhou. Vrem să extindem utilizarea acestora în toată China, mai ales în centrele cele mai mari“, a declarat un purtător de cuvânt al firmei de curierat.
Tot mai multe companii chineze aleg să înlocuiască angajații umani cu roboți, producția de roboți industriali în China avansând cu peste 30% anul trecut.
Potrivit unui oficial guvernamental chinez, producătorul taiwanez Foxonn, furnizor al Apple, a înlocuit anul trecut 60.000 de angajați din fabricile sale cu roboți. Foxconn deține mai multe facilități de producție de teritoriul Chinei
China nu este singura țară în care roboții preiau locurile de muncă, iar ideea că roboții ar putea lăsa oamenii fără serviciu este vehiculată de ceva timp la nivel mondial.
Deși cei mai mulți roboți sunt utilizați în fabrici și pentru sarcini repetitive, aceștia încep să pătrundă și activitățile mai complexe din birouri. Spre exemplu, în ianuarie, o firmă niponă din domeniul asigurărilor înlocuit angajații care se ocupă de calcularea despăgubirilor cu roboți. Îmbătrânirea populației în Japonia face ca țara angajatorii să se reoriente spre roboți și să testeze diferite sisteme de inteligență artificială. Potrivit unui raport din 2015 al Nomura Research Institute, aproape jumătate din locurile de muncă din Japonia ar putea fi preluate de roboți până în 2035.
CITEȘTE ȘI Universal Robots, furnizor al Dacia și Continental, vrea să vândă în 2017 peste 100 de roboți colaborativi în România Chiar și pizza a început să fie livrată de roboți. Domino’s Pizza a lansat un program pilot pentru livrările de pizza în Europa cu ajutorul roboților dezvoltați de Starship Technologies, primele teste fiind efectuate, luna aceasta, în Amsterdam. Roboții Starship pot transporta o încărcătură de până la 9 kilograme și se deplasează cu o viteză de 6 kilometri pe oră. Serviciul de livrări la domiciliu va fi testat în mai multe orașe din Olanda și Germania începând cu această vară și va fi destinat clienților Domino’s care locuiesc în apropierea pizzeriilor, pe o rază de cel mult 1,6 kilometri.
Parlamentul European a respins, în februarie, o propunere privind introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboți în locul oamenilor. Totuși, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, pe baza unui raport întocmit de Mady Delvaux, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri juridice și membră în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE, prin care solicită Comisiei Europene să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboților la nivelul UE. Printre principalele propuneri se numără acordarea statutului de persoană electronică pentru roboții autonomi, cu drepturi și obligații specifice, precum și introducerea unui sistem de înregistrare a roboților avansați, bazat pe criterii de clasificare a roboților.