Statele UE au aprobat o legislație inedită la nivel mondial pentru reglementarea inteligenței artificiale, la capătul unor negocieri intense

Statele UE au aprobat o legislație inedită la nivel mondial pentru reglementarea inteligenței artificiale, la capătul unor negocieri intense
scris 2 feb 2024

Statele UE au aprobat o legislație inedită la nivel mondial pentru reglementarea inteligenței artificiale (AI), la capătul unor negocieri intense, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE, potrivit AFP.

Deși textul a fost aprobat în unanimitate, unele state membre, precum Germania și Franța, au emis preocupări, de care s-a ținut cont în versiunea finală a textului, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiunile Meta urcă spectaculos. Cea mai mare creștere a valorii de piață din istorie CITEȘTE ȘI Acțiunile Meta urcă spectaculos. Cea mai mare creștere a valorii de piață din istorie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Această "Lege AI" este o etapă fundamentală, care stabilește primele reguli de pe planetă asupra inteligenței artificiale, pentru a o face mai sigură și respectuoasă față de drepturile omului", afirmă președinția belgiană.

Comisarul european Thierry Breton, care s-a ocupat de această problemă, a salutat o "reglementare istorică, o premieră mondială".

Comisia Europeană a prezentat primul proiect de "Lege AI" în aprilie 2021. Însă apariția la sfârșitul anului 2022 a robotului conversațional ChatGPT, realizat de compania americană OpenAI și care poate să întocmească texte sau traduceri în numai câteva secunde, a dat demersului o nouă dimensiune.

Apple lansează casca Vision Pro cu peste 600 de aplicații CITEȘTE ȘI Apple lansează casca Vision Pro cu peste 600 de aplicații

Acest sistem, la fel ca acelea ce pot crea sunete sau imagini, a dezvăluit publicului imensul potențial al AI, dar și riscurile sale, cum ar fi difuzarea pe rețelele de socializare a unor fotografii contrafăcute, dar care la prima vedere par autentice.

Franța și Germania au insistat ca legislația europeană să protejeze companiile start-up specializate în AI, pentru a fi create premisele apariției unor viitori "lideri europeni" în acest domeniu.

În ce privește inteligențele artificiale generative, acelea care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere, regulile vor fi impuse - conform textului adoptat - tuturor pentru asigurarea calității datelor utilizate în stabilirea algoritmilor și pentru a verifica respectarea legislației europene privind drepturile de autor. În plus, dezvoltatorii vor trebui să precizeze că sunetele, imaginile și textele produse de AI sunt artificiale.

Ministerul Cercetării anunță \ CITEȘTE ȘI Ministerul Cercetării anunță "cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească"

De asemenea, sistemele considerare de "risc înalt" - respectiv cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educația, resursele umane, ordinea publică etc. - vor fi supuse unei serii de obligații, cum este aceea ca mașina să fie controlată uman, să fie întocmită o documentație tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
ai