Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că, în luna martie, vor începe lucrările de conservare și protejare a Hanului Solacolu, din Calea Moșilor nr. 134-134A.
Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic va iniția concursul de soluții pentru elaborarea temei de proiectare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"După etapa de punere în siguranță a imobilului, vor începe lucrările de consolidare, respectându-se elementele originale ale clădirii monument istoric, așa cum este prevăzut de avizul emis de Ministerul Culturii. Situat în Sectorul 2 al Capitalei, hanul a fost construit de frații Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost inițial prima fabrică de paste făinoase din București, fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureștiului Calea Moșilor sau Podul Târgului de Afară", a precizat Nicușor Dan.
În iunie 2023, Consiliul General al Capitalei a adoptat o hotărâre pentru punerea în siguranță, conservarea și protejarea monumentului istoric Hanul Solacolu.
Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuție este estimată la 16 luni.
Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului București. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbușire și se află în clasa de risc seismic I, potrivit referatului de aprobare a hotărârii. Pentru conservarea acestui patrimoniu cultural național este necesară efectuarea în regim de urgență de lucrări de punere în siguranță și protejare, se menționează în document
Hanul Solacolu a servit și ca fabrică de produs paste din București. Este localizată de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială care a fost folosită pentru a se face legătură între Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiul și cea mai mare piață din oraș (piața Obor, încă în uz).
CITEȘTE ȘI Synopsys se extinde în România, după ce a semnat una dintre cele mai mari tranzacții la nivel mondial din ultimul anA fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori din Sviștov, Bulgaria, care s-au stabilit în Țara Românească. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari. Acest lucru este menționat pe o placă comemorativă amplasată aici de amabasada Bulgariei.