Șeful asociației operatorilor GSM propune o reuniune de criză pe tema Huawei. Echipamentele chinezilor pentru rețele 5G pot fi interzise în UE

Șeful asociației operatorilor GSM propune o reuniune de criză pe tema Huawei. Echipamentele chinezilor pentru rețele 5G pot fi interzise în UE

Foto: Flickr/Karlis Dambrans

scris 3 feb 2019

GSMA, asociația patronală a operatorilor din telecomunicații, a propus organizarea unei “reuniuni de criză” pe tema Huawei, fiind vizată interzicerea folosirii echipamentelor companiei chineze pentru rețelele 5G din Uniunea Europeană. Mutarea ar putea amâna cu câțiva ani trecerea la următoarea generație de comunicații mobile.

Comisia Europeană analizează interzicerea de facto a utilizării echipamentelor Huawei pentru rețelele 5G, potrivit Reuters, care citează persoane la curent cu situația.

Urmărește-ne și pe Google News

Huawei, cel mai mare producător de echipamente pentru telecomunicații, se află deja în atenția Washingtonului și a altor guverne occidentale, din cauza temerilor că echipamentele sale ar putea ascunde căi de acces (backdoors) ce ar putea fi folosite pentru spionaj de către Beijing.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spotify negociază cumpărarea unei platforme de podcast-uri CITEȘTE ȘI Spotify negociază cumpărarea unei platforme de podcast-uri

Un purtător de cuvânt al GSMA a declarat pentru Reuters că directorul general al organizației, Mats Granryd, le-a propus membrilor asociației să includă o dezbatere pe tema securității rețelelor Huawei pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Director, ce va avea loc la Barcelona în ultima parte a lunii, cu ocazia Congresului Mondial al Telefoniei Mobile.

“Rămâne ca propunerea să fie confirmată”, a precizat el.

Cu sediul la Londra, GSMA reprezintă interesele operatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume. Asociația reunește peste 750 de operatori propriu-ziși și 350 de companii cu activități în industria telefoniei mobile.

FOTO London Stock Exchange Group a deschis centrul de servicii din România CITEȘTE ȘI FOTO London Stock Exchange Group a deschis centrul de servicii din România

În condițiile în care mulți operatori europeni de telefonie mobilă se bazează pe echipamentele Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G, o eventuală interdicție în privința folosirii acestora ar da peste cap planurile companiilor și ar putea limita considerabil capacitatea Uniunii Europene de a rămâne competitivă pe piața globală de telecomunicații, în special în sectorul Internetului Lucrurilor.

Deutsche Telekom a estimat, recent, că implementarea tehnologiei 5G ar putea fi întârziată cu doi ani în absența echipamentelor furnizate de Huawei.

Grupul german arată, într-o analiză internă, că rețelele 5G trebuie construite pe baza actualei infrastructuri 4G, care folosește deja echipamente Huawei. Dacă echipamentele Huawei vor fi interzise în totalitate, companiile de telefonie vor fi forțate să elimine echipamentele furnizate anterior de producătorul chinez, ceea ce ar putea costa industria de telefonie multe miliarde de euro.

Cu probleme în SUA și Europa, producătorul chinez Huawei deschide primul Experience Shop în România CITEȘTE ȘI Cu probleme în SUA și Europa, producătorul chinez Huawei deschide primul Experience Shop în România

Guvernele din Germania și alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricții împotriva echipamentelor Huawei, în replică la un avertisment transmis de SUA.

În noiembrie anul trecut, Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

O lună mai târziu, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Gabriela Firea încinge atmosfera în PSD înainte de CEx: Dragnea a tăiat un sfert din bugetul Bucureștiului. Tuturor primăriilor, cu o mână le-a dat și cu două-trei le-a luat CITEȘTE ȘI Gabriela Firea încinge atmosfera în PSD înainte de CEx: Dragnea a tăiat un sfert din bugetul Bucureștiului. Tuturor primăriilor, cu o mână le-a dat și cu două-trei le-a luat

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
echipamente
securitate
spionaj
acuzatii
retele 5g
gsma
interzicere