Samsung va lansa noi produse din aria Internet of Things la SDC 2016

Samsung va lansa noi produse din aria Internet of Things la SDC 2016
scris 18 apr 2016

În perioada 27 - 28 aprilie va avea loc Samsung Developers Conference, conferința anuală organizată de Samsung la San Francisco.

Ca și alte conferințe de dezvoltare, SDC va avea în prim-plan partea de aplicații, dar nu vor fi neglijate nici alte domenii, precum Realitatea Virtuală sau Internet of Things.

Urmărește-ne și pe Google News

În fapt, așa cum am aflat din discuția cu Mihai Pohonțu, VP Emerging Platforms la Samsung. Samsung pregătește numeroase surprize din zona IoT, legate în principal de nișele Connected Car și Connected Home.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profit.ro: La ce să ne așteptăm de la ediția din acest an a SDC? Care vor fi principalele puncte de interes?

Mihai Pohonțu: Samsung oferă o gama largă de produse electronice, de la mobile, tablete, TV, ceasuri inteligente, IoT, VR și altele - până la inovații de ultimă oră, ce deschid noi piețe, precum Gear 360, camera de filmat sferică ce permite orientarea imaginii de catre utilizator în fiecare direcție și, de asemenea, permite vizionarea clipului filmat în realitate virtuală.

Această abundență de platforme creează o oportunitate pentru creatorii de software, pentru a dezvolta produse individuale pentru fiecare, dar mai mult, pentru a crea experiențe care se transferă natural între ele. Nicio altă companie din lume nu menține un ecosistem technologic atât de larg, din punct de vedere al platformelor individuale, dar și a popularității lor.

Focusul tematic al Samsung Developers Conference este pe software, așadar vă puteți aștepta la multe lansări de proiecte noi pentru fiecare dintre produsele Samsung, noi inițiative pentru sprijinirea dezvoltatorilor, sesiuni de educație pentru diversele tehnologii dezvoltate de către compania noastră. Vor fi organizate mai mult de 100 de sesiuni de comunicare, ce cuprind 170 de lideri din cadrul companiei și al industriei de soft.

Fiind organizat în San Francisco, SDC reunește personalități de vârf din Silicon Valley, dar și de peste tot în lume. Așteptăm peste 5000 de participanți, din 38 de țări, printre care și România. De asemenea, ne vom distra pe cinste, alături de grupul britanic de muzica electronică Underworld, unul dintre concertele care vor avea loc pe parcursul celor două zile ale conferinței.

Cum vedeți startup-urile și developerii din România, avem potențiali Unicorni?

Fară îndoială, potențialul există - suntem a treia țară din lume la Olimpiadele de Matematica și Informatică, după Rusia și China! Dar categoric avem încă alți câțiva pași de parcurs pentru a valorifica acel potential.

În primul rând, trebuie să existe un sprijin sustinut al statului român pentru antreprenoriatul în tehnologie. În ultima vreme au apărut o mulțime de incubatoare, avem o comunitate activă de angels și o puzderie de firme de IT care oferă o gamă impresionantă de servicii și produse, multe dintre ele la vârful actual al tehnologiei – dar acestea trebuie sprijinte, printr-o legislatie de exceptie, dar mai ales prin resurse financiare, subvenții directe acordate antreprenorilor autohtoni.

Trebuie să ne inspiram din exemplul Quebec sau Singapore pentru a crea o industrie cu adevarat performantă. Trebuie de asemenea să investim în educație, trebuie să oferim în România noi specializări necesare pentru success în “noua economie”: online marketing, product management, user experience design, UX research, growth hacking, dar mai ales trebuie să învățăm cum să ne prezentăm produsele de software astfel încât să atragă miliarde de utilizatori din întreaga lume. De asemenea, avem nevoie de un sector de cercetare academică generos sprijinit financiar. Una dintre cele mai mari tragedii ale anilor ’90 a fost decimarea cercetării stiințifice din Romănia și va fi greu, dar nu imposibil să recuperam timpul și talentul pierdut.

Știu că aceste lucruri costă bani mulți, dar taxele plătite de un singur unicorn ar acoperi liniștit investiția de care vorbesc mai sus. Investim miliarde în autostrazi, dar sunt convins că dacă am eficientiza procesul respectiv și am putea deturna 10% din investiția totală către antreprenori, țara ar câstiga enorm pe termen lung.

Avem un tezaur intelectual exceptional și o fundatie în educație care poate fi dezvoltată mai departe. Aceasta este cea mai bună șansă pentru Romania în secolul 21, un sector tehnologic competitiv care poate pune țara noastră în competiție cu cele mai avansate economii ale momentului.

Mai uit la povestea Coreei și sunt inspirat - nu văd niciun motiv pentru care noi, în condițiile geopolitice actuale, nu am putea scrie o poveste la fel de frumoasă, de la săracia lucie în care am fost lăsați de dictatura comunistă la vârful economiei mondiale.

Se vorbește foarte mult despre boți și despre cum vor înlocui aceștia aplicațiile și interfața grafică. Cum vedeți această chestiune și ce planuri are Samsung în acest sens?

În primul rând nu cred că boții vor înlocui aplicațiile, dar le vor augmenta. Inteligența artificială este un domeniu de intens interes pentru Samsung, cu echipe specializate de R&D focalizate și este probabil că vom face multe investiții în direcția respectivă în viitor. Nu pot să anunț nimic concret în acest sens deocamdată, dar vă rog să urmăriți cu atenție SDC și alte anunțuri ale companiei în acest an.

Ce planuri aveți pe partea de tehnologii video noi, precum filmările panoramice și live mobile video?

Am menționat Gear 360 mai sus, dar nu am menționat că le vom distribui gratuit catre participanții SDC. Nu a fost încă anunțat oficial acest lucru.

Samsung este un lider în realitatea virtuală, în parteneriat cu Oculus. Compania noastră a lansat primul aparat de VR care folosește telefonul mobil și primul produs comercial de VR, prima cameră sferică pentru sectorul prosumer (Project Beyond).

SDC va lansa o mulțime de inițiative noi pentru sectorul VR. Sper că veți urmări cu interes conferința și sesiunile de informare, care vor fi disponibile prin streaming pentru cei interesati.

Ce urmează pentru Samsung în ceea ce privește realitatea virtuală? O vedeți doar ca pe un serviciu cu valoare adăugată pentru smartphone-uri sau vă gândiți și la aplicații mai extinse și independente, precum gaming-ul, de exemplu?

În primul rând, realitatea virtuală și mai ales realitatea augmentată sunt doar la început de drum. O întreagă industrie se va crea în jurul acestor experiente. Ca lider in domeniu, Samsung va continua sa explore toate posibilitatile de a realiza produse de VR/AR ce vor încanta clienții.

Cât despre gaming, chiar dacă focusul primar al Gear VR este 3D video, avem multe aplicații de jocuri pe această platformă.

Ce dispozitve și aplicații din aria IoT vi se par cele mai interesante și ce produse veți viza în viitor pe acest vast segment?

La SDC vom anunța o gamă largă de produse IoT, pornind de la chipsets realizate special pentru astfel de aplicații, până la inițiative Connected Car, Connected Home.

Noi avem deja o gamă largă de produse IoT lansate, precum SmartThings - obiecte programabile pentru a controla tot ce se întamplă în casa ta prin internet.

Am anunțat la CES 2016 un frigider inteligent care poate funcționa ca un veritabil “IoT hub” pentru o casă conectată.

Cele mai interesante aplicații nu au fost încă anunțate, deși pot să vă spun că întregul sector prezintă un enorm interes pentru compania noastră, deci veștile bune vor continua negreșit.

Ce faceți cu Tizen? Poate lua locul Android-ului în viitor pe smartphone-urile Samsung și cum?

Tizen a fost conceput ca un sistem de operare alternativ pentru produsele Samsung, ce reprezintă o evoluție a HTML5. Pe mobile ne permite să producem smartphone-uri la prețuri mult mai mici decât gama de produse ce folosește Android, iar acestea vor fi lansate pe piețe emergente, precum India, Bangladesh, Indonezia, Rusia.

Android rămane un sistemul principal de operare pentru mobilele Samsung și continuăm să investim masiv în customizarea sistemului de operare, dezvoltarea de servicii dedicate clienților noștri și parteneriate strategice în software precum cele întreprinse în cadrul programului “Made for Samsung”, în care co-dezvoltăm aplicații exclusive cu brand-uri de top (CNN, Expedia, etc.) și start-up-uri cu produse de excepție.

Dincolo de mobile, Tizen este instalat pe televizoarele noastre și pe ceasurile inteligente. Sunt convins că alte produse vor folosi Tizen în viitor.

Mihai Phontu
viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
android
tizen
iot
realitate virtuala