Regulamentul UE privind inteligența artificială a intrat în vigoare

Regulamentul UE privind inteligența artificială a intrat în vigoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Regulamentul UE privind inteligența artificială (Regulamentul privind AI), primul regulament cuprinzător din lume pe această temă, intră în vigoare, anunță Comisia Europeană.

”Regulamentul privind AI a fost conceput pentru a asigura faptul că inteligența artificială dezvoltată și utilizată în UE este de încredere, cu garanții pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Regulamentul urmărește să instituie o piață internă armonizată pentru IA în UE, încurajând adoptarea acestei tehnologii și creând un mediu favorabil inovării și investițiilor”, precizează sursa citată.

Urmărește-ne și pe Google News
TotalSoft anunță schimbări în acționariat CITEȘTE ȘI TotalSoft anunță schimbări în acționariat
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Inteligența artificială are potențialul de a schimba modul nostru de a lucra și de a ne trăi viața și promite beneficii uriașe pentru cetățeni, pentru societatea noastră și pentru economia europeană. Abordarea europeană în privința tehnologiei plasează cetățenii în prim-plan și asigură menținerea drepturilor tuturor. Prin Regulamentul privind inteligența artificială, UE a luat o măsură importantă pentru a se asigura că adoptarea tehnologiei AI respectă normele UE în Europa”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, scrie News.ro.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, cpnsideră că această zu marchează o etapă importantă în ceea ce privește poziția de lider a Europei în domeniul unei inteligențe artificiale demne de încredere.

”Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inteligența artificială, democrația europeană a instituit un cadru eficace, proporțional și de pionierat la nivel mondial pentru AI, combătând riscurile și servind drept rampă de lansare pentru întreprinderile europene nou‑înființate în domeniul IA”, afirmă el.

Majoritatea normelor din Regulamentul privind AI vor începe să se aplice de la 2 august 2026. Cu toate acestea, interdicțiile privind sistemele de AI considerate a prezenta un risc inacceptabil se vor aplica deja după șase luni, în timp ce normele pentru așa-numitele modele de AI de uz general se vor aplica după 12 luni.

Meta, profit net de 13,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru, în creștere cu 73% față de anul precedent CITEȘTE ȘI Meta, profit net de 13,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru, în creștere cu 73% față de anul precedent

Pentru a acoperi perioada de tranziție până la punerea în aplicare integrală, Comisia a lansat Pactul privind AI. Această inițiativă invită dezvoltatorii de AI să adopte în mod voluntar principalele obligații ale Regulamentului privind AI, înaintea termenelor legale.

Statele membre trebuie să desemneze, până la 2 august 2025, autoritățile naționale competente care vor superviza aplicarea normelor privind sistemele de AI și care vor desfășura activități de supraveghere a pieței. Oficiul pentru AI al Comisiei va fi principalul organism de punere în aplicare a Regulamentului privind AI la nivelul UE, precum și garantul normelor privind modelele de AI de uz general.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligența artificială
ue