Până la 68% dintre breșele de date, înregistrate la nivelul anului 2024, au fost cauzate de erori umane, iar majoritatea oamenilor au căzut pradă ingineriilor sociale, de tip phishing sau pretexting, arată datele unui raport întocmit de Verizon, citat într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România al Eset.
Astfel, conform Raportului privind Investigațiile Breșelor de Date Verizon din 2024, o proporție semnificativă dintre cei înșelați au dat credit și altor tactici de inginerie socială, cum ar fi escrocheriile prin e-mail și șantajul, relatează Agerpres.
O metodă de hacking despre care nu s-a prea discutat în ultima perioadă este pretexting.
Potrivit specialistului Eset, Mark Szabo, prin intermediul acestui tip de atac, un atacator creează un pretext (o poveste) pentru a fura în cele din urmă banii sau datele unei victime.
CITEȘTE ȘI Elon Musk extinde un proces împotriva OpenAI, incluzând Microsoft și acuzații antitrust"Persoanele cu intenții răuvoitoare pot exploata această bogăție de informații disponibile public prin tactici de inginerie socială. Schemele au scopul de a înșela oamenii să trimită bani sau să dezvăluie date sensibile, cum ar fi credențialele conturilor. Un subtip al fraudei prin e-mailuri de afaceri (BEC), frauda CEO implică infractori care pretind că sunt un director al companiei și păcălesc angajații, de obicei din departamentele financiar sau contabil, să transfere fonduri sau să dezvăluie informații de companie sensibile (...) În era digitală de astăzi, menținerea controlului asupra informațiilor dvs. personale este mai importantă ca niciodată. Fie că vă preocupă confidențialitatea, securitatea sau doriți doar să vă gestionați prezența online, cunoașterea metodelor de a vă reduce vizibilitatea în rezultatele căutărilor poate fi o abilitate valoroasă", a explicat Szabo.
În acest context, experții în securitate cibernetică vin cu soluții pentru reducerea amprentei digitale, inclusiv în căutările Google.
"Din fericire, Google a ascultat nemulțumirile oamenilor privind accesibilitatea informațiilor personale și a creat mai multe formulare pentru a ajuta utilizatorii să-și elimine datele. În plus, Google oferă un instrument numit "Rezultate despre dvs.", care vă permite să monitorizați informațiile dumneavoastră online și să verificați dacă date precum adresa de acasă, numărul de telefon sau adresa de e-mail apar în rezultatele căutărilor. Pentru a utiliza această funcție, trebuie să aveți un cont Google. O puteți accesa prin intermediul unui browser de pe PC sau prin aplicația Google de pe telefon", se precizează în articolul Eset.
Atât pentru versiunea de browser, cât și pentru cea de mobil, trebuie urmate o serie de etape, care în final duc la funcția "Rezultate despre dvs.".
"O altă opțiune este să trimiteți o solicitare directă către Google pentru a revizui și a elimina rezultatele căutării care îndeplinesc anumite criterii - cum ar fi expunerea adresei dvs. de e-mail sau de acasă, datele de conectare sau alte informații personale. Este destul de simplu - înaintați o cerere de eliminare completând formularul necesar (prezentat mai jos și disponibil aici). Dacă problema nu este clar definită sau Google necesită informații suplimentare pentru a identifica situația, veți primi un e-mail prin care vi se vor solicita clarificări suplimentare", notează sursa citată.