Platforma de socializare X își închide operațiunile în Brazilia, acuzând ”cenzura” unui judecător

Platforma de socializare X își închide operațiunile în Brazilia, acuzând ”cenzura” unui judecător
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2024

Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că își va închide operațiunile din Brazilia ”cu efect imediat”, din cauza a ceea ce a numit ”ordine de cenzură” din partea judecătorului brazilian Alexandre de Moraes. 

Serviciul X rămâne disponibil oamenilor din Brazilia, a declarat platforma, conform News.ro.

X, deținută de miliardarul Elon Musk, susține că Moraes l-a amenințat în secret pe unul dintre reprezentanții legali ai companiei în țara sud-americană, cu arestarea, dacă nu va respecta dispozițiile legale de a elimina anumite conținuturi de pe platforma sa.

A murit marele actor francez Alain Delon CITEȘTE ȘI A murit marele actor francez Alain Delon

Gigantul rețelelor de socializare a publicat imagini ale unui document presupus a fi semnat de Moraes, care spune că o amendă zilnică de 20.000 de reale (3.653 USD) și un decret de arestare ar fi impuse împotriva reprezentantului X, Rachel Nova Conceicao, dacă platforma nu ar respecta pe deplin ordinele lui Moraes.

”Pentru a proteja siguranța personalului nostru, am luat decizia de a închide operațiunea noastră din Brazilia, cu efect imediat”, a spus X.

Curtea Supremă din Brazilia, unde Moraes are un loc, a declarat pentru Reuters că nu va vorbi despre această chestiune și că nu va confirma și nici nu va infirma autenticitatea documentului împărtășit de X.

La începutul acestui an, Moraes a ordonat X să blocheze anumite conturi, în timp ce investighează așa-numitele ”miliții digitale” care au fost acuzate că răspândesc știri false și mesaje de ură în timpul guvernării fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Moraes a deschis o anchetă la începutul acestui an asupra miliardarului, după ce Musk a spus că va reactiva conturile pe X pentru care judecătorul a ordonat blocarea.

FOTO&VIDEO Vulcanul Shiveluch a erupt după cutremurul cu magnitudinea 7 din Rusia CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Vulcanul Shiveluch a erupt după cutremurul cu magnitudinea 7 din Rusia

Musk a numit deciziile lui Moraes cu privire la X ”neconstituționale”.

După provocările lui Musk, reprezentanții X au inversat cursul și au spus Curții Supreme din Brazilia că gigantul rețelelor sociale se va conforma hotărârilor legale.

În aprilie, avocații care reprezintă X în Brazilia au declarat Curții Supreme că ”defecțiunile operaționale” au permis utilizatorilor blocați să rămână activi pe platforma de socializare, după ce Moraes a cerut  X să explice de ce se presupune că nu a respectat în totalitate deciziile sale.

Țn postări pe X de sâmbătă, Musk l-a numit pe Moraes ”o rușine totală pentru justiție” și a spus că compania nu ar fi putut fi de acord cu ”cerințele de cenzură secretă și de transmitere a informațiilor private ale judecătorului”.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
viewscnt
Afla mai multe despre
x
brazilia
închidere
cenzura
judecator
musk