Parlamentarii UE au votat proiectele de reguli care vizează restricțiile de moderare a conținutului de către Google, parte a grupului Alphabet, Meta Platforms și alte platforme online mari, după ce unele instituții media s-au plâns de deciziile arbitrare de eliminare a conținutul lor, transmite Reuters.
Proiectul de reguli impune platformelor online să transmită conținut de știri timp de 24 de ore înainte de a-l elimina, dacă acest lucru încalcă regulile lor de moderare a conținutului, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cunoscută drept articolul 17 din Legea privind libertatea presei, Comisia Europeană a propus regula anul trecut, pentru a asigura pluralitatea mass-media și a proteja independența editorială, dar clauza a stârnit semnale de alarmă în rândul platformelor online.
Mass-media ar trebui ”să fie notificată cu privire la intenția platformei de a-și șterge sau restricționa conținutul, alături de o fereastră de 24 de ore pentru ca mass-media să răspundă”, au spus parlamentarii într-un comunicat.
Platforma poate șterge, restricționa sau trimite cazul autorităților naționale de reglementare după perioada de 24 de ore, dacă încă este împotriva termenilor și condițiilor platformei.
Grupul de lobby tehnologic CCIA Europe, ai cărui membri includ Google, Meta și X, a declarat că articolul 17 ar putea fi exploatat de unii pentru a răspândi dezinformarea.
CITEȘTE ȘI Companiile europene de telecomunicații vor mai mulți bani de la giganții IT”Exceptarea mass-media va împuternici actorii necinstiți, creând noi lacune pentru a răspândi știri false, mai degrabă decât să repare ceva”, a declarat Mathilde Adjutor, manager senior de politică al CCIA Europe, într-un comunicat.
Legislatorii au votat pentru interzicerea folosirii programelor spion împotriva jurnaliștilor, cu excepția cazului în care acest lucru poate fi justificat ca măsură de ultimă instanță și, de asemenea, solicită ca mass-media să fie transparentă cu privire la proprietatea lor.