NOYB acuză platforma X că antrenează AI cu datele personale ale utilizatorilor, fără consimțământul acestora

NOYB acuză platforma X că antrenează AI cu datele personale ale utilizatorilor, fără consimțământul acestora
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2024

Grupul austriac de advocacy NOYB a depus o plângere împotriva platformei de socializare X, acuzând compania deținută de Elon Musk că își antrenează inteligența artificială (AI) cu datele personale ale utilizatorilor fără consimțământul acestora, încălcând legea UE privind confidențialitatea, transmite Reuters.

Grupul condus de activistul pentru confidențialitate Max Schrems a anunțat că a depus plângeri privind Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) la autoritățile din nouă autorități ale Uniunii Europene, pentru a intensifica presiunea asupra autorității irlandeze pentru protecția datelor DPC.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Mai multe regiuni intră sub avertizare de cod portocaliu. Zonele vizate CITEȘTE ȘI HARTĂ Mai multe regiuni intră sub avertizare de cod portocaliu. Zonele vizate
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda, principalul organism de reglementare al UE pentru majoritatea firmelor de internet de top din SUA, datorită locației operațiunilor lor UE în țară, a solicitat un ordin de suspendare sau restricționare a X de la prelucrarea datelor utilizatorilor în scopul dezvoltării, antrenarea sau perfecționarea sistemelor sale AI.

X a fost de acord să nu-și antreneze sistemele AI, deocamdată, folosind datele personale colectate de la utilizatorii din UE, înainte ca aceștia să aibă opțiunea de a-și retrage consimțământul, a audiat un tribunal irlandez săptămâna trecută.

Cu toate acestea, NOYB a spus că plângerea DPC se referă în principal la măsurile de atenuare și o lipsă de cooperare a X și nu pune sub semnul întrebării legalitatea prelucrării datelor în sine, scrie News.ro.

”Vrem să ne asigurăm că Twitter respectă pe deplin legislația UE, care necesită să ceară consimțământul utilizatorilor în acest caz”, a spus Schrems într-o declarație, referindu-se la X sub numele său anterior.

Prețurile petrolului au crescut pentru a cincea sesiune consecutivă, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au crescut pentru a cincea sesiune consecutivă, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

În ședința de săptămâna trecută, un tribunal irlandez a constatat că X le-a oferit utilizatorilor săi posibilitatea de a se opune doar la câteva săptămâni după începerea colectării datelor.

X nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu luni. Contul X Global Government Affairs a declarat vineri că compania va continua să lucreze cu DPC în privința problemelor legate de AI.

În iunie, compania-mamă a Facebook, Meta, a anunțat că nu își va lansa deocamdată asistentul AI în Europa, după ce DPC-ul irlandez i-a spus să-și amâne planul. NOYB a depus plângeri în mai multe țări împotriva utilizării datelor personale pentru instruirea software-ului și în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
platforma x
noyb