Nou proces antitrust pentru Google, legat de plățile din Play Store

Nou proces antitrust pentru Google, legat de plățile din Play Store
scris 6 nov 2023

Google începe o nouă luptă în instanță pentru a proteja o parte profitabilă a imperiului său de internet, în contextul în care este implicat și în cel mai mare proces antitrust din SUA, din ultimul sfert de secol, scrie Associated Press.

Cea mai recentă amenințare se va desfășura într-un tribunal federal din San Francisco, unde un juriu format din 10 persoane va decide dacă sistemul de procesare a plăților digitale al Google din Play Store, care distribuie aplicații pentru telefoanele care rulează pe software-ul său Android, a determinat în mod ilegal creșterea prețurilor pentru consumatori și dezvoltatori, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
WhatsApp ar putea cere utilizatorilor să-și confirme adresele de e-mail CITEȘTE ȘI WhatsApp ar putea cere utilizatorilor să-și confirme adresele de e-mail

Procesul în fața judecătorului districtual american James Donato este programat să dureze până chiar înainte de Crăciun și include mărturii ale directorului de lungă durată al Google, Sundar Pichai, care este acum CEO al companiei mamă, Alphabet Inc. Pichai a depus recent mărturie la Washington D.C. în timpul unui proces antitrust care opune dominația de lungă durată a Google în domeniul căutărilor pe internet la încercarea Departamentului de Justiție al SUA de a o submina pe motiv că firma a abuzat de puterea sa pentru a înăbuși concurența și inovația.

Cazul care vizează Play Store al Google este intentat de Epic Games, producătorul popularului joc video Fortnite, care a pierdut într-un proces similar din 2021, axat pe multe dintre aceleași probleme din magazinul de aplicații pentru iPhone al Apple. Deși un judecător federal a fost de partea Apple pe majoritatea fronturilor în acel proces, rezultatul a deschis o potențială fisură în fortăreața digitală pe care compania a construit-o în jurul iPhone-ului.

Atât judecătorul, cât și o curte de apel au stabilit că Apple ar trebui să permită aplicațiilor să ofere linkuri către alte opțiuni de plată, o schimbare care ar putea submina comisioanele de 15% până la 30% pe care atât Apple, cât și Google le încasează pentru achizițiile digitale efectuate în cadrul unei aplicații mobile. Apple contestă această parte a hotărârii la Curtea Supremă a SUA, unde Epic contestă, de asemenea, cele mai multe elemente ale procesului pe care l-a pierdut.

Epic țintește acum sistemul de comisioane al Google, chiar dacă software-ul Android este deja configurat pentru a permite altor magazine, cum ar fi cel instalat de Samsung pe telefoanele sale, să distribuie aplicații care funcționează pe sistemul de operare. Chiar și așa, Epic susține că Google menține în continuare un control asupra ecosistemului de aplicații Android și a sistemului de plată aferent acestuia – și a plătit sute de milioane de dolari pentru a înăbuși concurența.

La fel cum a făcut Apple în procesul său, Google își apără comisioanele ca fiind o modalitate de a fi compensată pentru toți banii pe care îi investește în Play Store și afirmă că controalele asupra acestuia sunt o modalitate de a proteja securitatea zecilor de milioane de persoane din SUA care descarcă aplicații pentru telefoanele cu Android.

BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China CITEȘTE ȘI BCE: Companiile multinaționale și-ar putea muta producția pentru a minimaliza riscurile din China

Inițial, Google urma să fie nevoită să se apere împotriva mai multor inamici în proces, dar în septembrie a soluționat acuzațiile care fuseseră aduse împotriva Play Store de către procurorii generali ai statelor și chiar săptămâna trecută a rezolvat un proces intentat de Match Group, proprietarul Tinder și al altor servicii de întâlniri online.

Înțelegerea cu Match a determinat Google să treacă de la cererea sa inițială pentru un proces cu jurați la o procedură care să fie decisă de judecător, dar Donato a respins oferta.

Match primește 40 de milioane de dolari și adoptă sistemul Google de „facturare la alegerea utilizatorului” în cadrul înțelegerii sale. Se așteaptă ca termenii rezoluției cu procurorii generali ai statelor să fie dezvăluiți în timpul procesului dintre Google și Epic.

Directorul executiv al Epic, Tim Sweeney, a catalogat opțiunea „user choice billing” ca fiind un simulacru într-o postare pe rețelele de socializare în care a promis că va lupta împotriva Google în instanță. Sweeney este, de asemenea, așteptat să depună mărturie în timpul procesului.

Wilson White, vicepreședintele pentru afaceri guvernamentale și politici publice al Google, a acuzat Epic că încearcă să obțină „ceva pentru nimic” într-o postare pe blog. După ce a subliniat că Epic a pierdut deja esența cazului său împotriva Apple, White a criticat producătorul de jocuri pentru că „își încearcă norocul cu Android, aducând un caz care are și mai puțin merit”.

viewscnt
Afla mai multe despre
play store
google