Musk lansează un nou semnal de alarmă: Inteligența artificială este mult mai periculoasă ca armele nucleare. Nereglementarea – “nebunie”

Musk lansează un nou semnal de alarmă: Inteligența artificială este mult mai periculoasă ca armele nucleare. Nereglementarea – “nebunie”
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 mar 2018

Elon Musk a revenit cu noi avertizări legate de dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale (AI). Șeful Tesla, SpaceX și OpenAI spune că inteligența artificială este mult mai periculoasă pentru omenire comparativ cu armele nucleare, iar cei care refuză să recunoască pericolele potențiale sunt “nebuni”.

“Este nevoie de o instituție publică care are cunoștiințele necesare și care să supravegheze (sectorul) pentru a confirma că toată lumea dezvoltă tehnologii AI sigure. Este un lucru extrem de important. Cred că pericolul reprezentat de AI îl depășește cu mult pe cel constituit de focoasele nucleare și nimeni nu ar sugera să permitem cuiva să construiască focoase după bunul plac. Ar fi o nebunie”, a spus Musk la festivalul SXSW, din Texas, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News

Antreprenorul american a militat și anterior în favoarea înființării unei autorități de reglementare în domeniul inteligenței artificiale, atât în SUA, cât și la nivel global, trimițând, în acest sens, o scrisoare către Națiunile Unite semnată de peste 100 de jucători din industria tehnologică.

Stephen Hawking: Inteligența artificială ar putea fi cea mai mare realizare din istoria umanității. Sau cea mai dezastruoasă creație CITEȘTE ȘI Stephen Hawking: Inteligența artificială ar putea fi cea mai mare realizare din istoria umanității. Sau cea mai dezastruoasă creație

“Și țineți minte ce va spun, AI este cu mult mai periculoasă decât armele nucleare, cu mult mai periculoasă. Și atunci de ce nu avem o autoritate de reglementare? Este o nebunie”, a subliniat el la SXSW.

Musk diferențiază între aplicațiile limitate la un anumit domeniu, cum ar fi vehiculele autonome și AI creată și îmbunătățită pentru a învăța să se dezvolte și să se perfecționeze singură.

“Sunt aproape, chiar foarte aproape de pionieratul în AI și mă sperie de moarte. (AI) este capabilă de mult mai multe lucruri decât știe lumea și rata de îmbunătățire este exponențială”, a subliniat el. Musk lucrează, cu ajutorul experților pe care i-a cooptat la firmele sale OpenAI și Neuralink, la un sistem de conectare a creierului uman cu o interfață IT, cu scopul declarat de a ajuta inteligența umană să țină pasul cu cea artificială.

Musk a dat ca exemplu pentru capabilitățile de învățare ale AI programul AlphaGo Zero creat de compania DeepMind. AlphaGo a învățat să joace Go fără intervenția umană, doar jucând de unul singur partide aleatorii. Programul l-a învins, anul trecut, în două rânduri pe campionul mondial la Go. Cei de la DeepMind, companie achiziționată de Google în 2014, au publicat în octombrie o teză despre dezvoltarea programului.

“Rata îmbunătățirii (AI) este dramatică. Trebuie să găsim o modalitate pentru ca nașterea superinteligenței să aibă loc în simbioză cu umanitatea. Cred că este cea mai mare criză existențială cu care ne confruntăm și cea mai presantă”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
ai
inteligenta artificiala
roboti
pericol
reglementare