Moștenitorul imperiului sud-coreean Samsung Lee Jae-Yong a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare, în urma unui proces de corupție, relatează AFP.
Tribunalul districtului central din Seul a stabilit că vicepreședintle Samsung Electronics, primul fabricant mondial de smartphone, se face vinovat, între altele, de corupție, în scandalul răsunător care a condus la îndepărtarea de la putere a fostei președinte a țării Park Geun-hye, arată news.ro.
Această hotărâre ar putea să-l priveze pe primul fabricant la nivel mondial de smartphone de conducător, iar plecarea sa ar putea să dăuneze capacității de a lua decizii cu privire la investiții cruciale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parchetul a cerut 12 ani de închisoare împotriva lui Lee Jae-yong, vicepreședintele Samsung Electronics și fiul președintelui grupului Samsung Lee Kung-hee.
Lee, în vârstă de 49 de ani, a fost adus la tribunalul din districtul central al Seulului într-un costum închis la culoare, cu cătușe la mâini.
El a fost găsit vinovat de corupție, abuz de bunuri sociale, sperjur și alte capete de auzare în raport cu plăți sau promisiuni ale unor plăți în valoare de 43,3 miliarde de woni (32,5 milioane de euro) către confidenta din umbră a lui Park, Choi Soon-sil.
Tribunalul a stabilit că Samsung a primit în schimb favoruri politice, și anume susținerea Guvernului față de transferul puterii de la o generație la alta, în urma crizei cardiace a tatălui condamnatului, în 2014.
Lee era acuzat că a cumpărat unda verde a puterilor publice față de fuziunea controversată a celor două unități în 2015, considerată o etapă-cheie în vederea unei tranziții line la vârful grupului.
Apărarea dezminte totul, argumentând că Samsung s-a supus presunilor lui Park, că a plătit aceste sume de bani doar constrâns cu forța și că Lee nu era la curent cu aceste transferuri și nu le-a aprobat.
TRAGERE LA SORȚI
Alte patru cadre de conducere, de asemenea găsite vinovate, au fost condamnate la pedepse de până la patru ani de închisoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Siveco a dat-o în judecată pe fosta președintă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și cere daune morale de 450.000 leiConsilierii lui Lee au anunțat că intenționează să facă apel.
Cei care au participat la manifestații-monstru prin care au cerut plecarea de la putere a lui Park, într-un context de frustrări economice și sociale tot mai mari, și-au îndreptat furia împotriva patronilor de chaebol, cum sunt numite conglomeratele familiate sud-coreene.
Chaebol-urile celei de a patra economii din Asia întrețin de mult timp legături nesănătoase cu puterea publică. În trecut, problemele judiciare ale conducătorilor lor s-au soldat adesea cu pedepse ușoare, eventual suspendări, justiția subliniind asupra serviciilor pe care le-au făcut economiei.
Aproximativ 800 de polițiști antirevoltă au fost mobilizați în jurul tribunalului districtului central din Seul, pentru a evita eventuale ciocniri între manifestanți rivali, potrivit agenției Yonhap.
Tribunalul a primit sute de cereri pentru cele 300 de locuri rezervate publicului, în sala de audiență 417, care au fost atribuite prin tragere la sorți.
Procesul lui Park a început în aceeași sală, în mai. Tatăl condamnatului a trecut și el prin această sală, când a fost condamnat, în 2008, la o pedeapsă la închisoare cu suspendare din cauza unei evaziuni fiscale, între altele.
Hotărârea urmează să dea apă la moară succesorului lui Park, Moon Jae-in, care a promis să eradicheze corupția profund înrădăcinată în puterile politică și economică.
DIVERGENȚE ASUPRA IMPACTULUI
După izbucnirea scandalului, vocile s-au multiplicat în a cere o reformă a chaebol-urilor.
Samsung și-a desființat Biroul pentru Strategii Viitoare (BSA), un mic grup obscur de veterani care răspund doar în fața familiei Lee, promițând să dea mai multă putere consiliilor de administrație.
Scandalul a propagat o undă de șoc în interiorul conglomeratului, care reprezintă o cincime din PIB-ul sud-coreean.
CITEȘTE ȘI FOTO Cum va arăta iPhone 8Analiștii au păreri împărțite asupra impactului sentinței.
Vicepreședintele Samsung Electronics se află în detenție provizorie din februarie, iar acest lucru nu a împiedicat nava-amiral a grupului să anunțe în aceste ultime luni profituri spectaculoase, mulțumită cipurilor de memorie folosite în fabricarea computerelor, serverelor și telefoanelor mobile.
Geoffrey Cain, autorul unei cărți care urmează să apară despre Samsung, arată că Samsung Electronics a luat astfel decizii strategice. ”Chaebol-urile sunt obișnuite ca liderul lor să fie la închisoare. Ele se pot descurca cu acest lucru”.
Însă Chung Sun-sup, directorul site-ului de analiză chaebul.com., subliniază că deciziile-cheie sunt ”adesea sancționate de patriarhul familiei domnitoare”. Cu moștenitorul în închisoare, procesul decizional ar putea să fie încetinit.
Acțiunea, care s-a apreciat puternic în ultimele luni pe Bursa din Seul, a înregistrat vineri după-amiaza o depreciere de 1,05%.