Ministerul Justiției a anulat o licitație organizată pentru achiziționarea echipamente hardware și licențe software, care urmau să susțină și să asigure securitatea viitorului sistem de management al cauzelor ECRIS V. Contractul a fost estimat la 761,8 milioane de lei, fără TVA.
La procedură s-a înscris doar Vodafone România, subcontractanții operatorului de telecomunicații mobile fiind Computerland Romania și Maguay Computers.
Ministerul Justiției a emis un raport prin care a anulat licitația și a declarat oferta depusă de Vodafone Romania ca fiind inacceptabilă.
Decizia ministerului a fost argumentată prin faptul că acordul de subcontractare încheiat de Vodafone Romania cu Computerland Romania nu respectă cerința fișei de date, potrivit căreia activitatea de furnizare nu poate face obiectul subcontractării, iar prin răspunsul operatorului telecom la clarificările solicitate de Justiției a fost modificat obiectul acordului de subcontractare precum și procentul din acordul-cadru care revenea Computerland Romania.
"Obiectul achiziției îl reprezintă infrastructura hardware și software (licențele) care va susține și va asigura securitatea viitorului sistem de management al cauzelor ECRIS V, aflat în prezent în curs de dezvoltare în cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor – ECRIS V", finanțat în cadrul Programului Operațional "Capacitate Administrativă" 2014-2020 (POCA), precum și a altor sisteme IT actuale și viitoare ale sistemului judiciar (cum ar fi cele realizate conform angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență/ PNRR), inclusiv serviciile accesorii aferente", se arăta în anunțul de participare.
CITEȘTE ȘI WhatsApp transcrie mesajele vocaleAchiziția urma să fie finanțată din fonduri proprii (bugetul de stat, inclusiv în cadrul contractului de finanțare al proiectului finanțat prin POCA) și din fonduri europene (PNRR).
"Achiziția implică asocierea formată dintre Ministerul Justiției în calitate de autoritate contractantă asociat desemnată și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în calitate de autoritate contractantă asociată. Crearea infrastructurii hardware și software care va susține viitorul sistem ECRIS V presupune implementarea a până la 4 infrastructuri centralizate ale beneficiarilor sistemului ECRIS V, după cum urmează: 1. infrastructura instanțelor, a Ministerului Justiției/ MJ și a instituțiilor subordonate acestuia; 2. infrastructura Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție/ PÎCCJ și a parchetelor subordonate acestuia; 3. infrastructura Direcției Naționale Anticorupție/ DNA și a unităților subordonate acesteia; 4. infrastructura Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism/ DIICOT și a unităților subordonate acesteia", se spunea în anunț.
Durata contractului a fost stabilită la 4 ani de la data atribuirii.
Mai multe detalii despre procedura de atribuiri AICI.
CITEȘTE ȘI Altex - amendă GDPR după ce a fost victima a două atacuri informatice. Datele personale ale multor clienți, publicateÎn noiembrie 2022, Ministerul Justiției a atribuit Connections Consult un contract de prestări servicii pentru dezvoltarea, testarea și punerea în funcțiune a noului sistem de management al cauzelor, în cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului electronic de management al cauzelor – ECRIS V", finanțat prin Programul Operațional "Capacitate Administrativă".
Estimat la 40,01 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru suma de 39,41 milioane de lei, fără TVA. Connections Consult a fost singurul ofertant în cadrul licitației.