Proiectul de lege privind securitatea cibernetică, lansat în dezbatere publică la începutul acestui an, nu are toate avizele necesare și va reintra în procesul de avizare, a declarat, pentru News.ro, ministrul Comunicațiilor, Delia Popescu, care nu poate da o estimare privind durata procesului. Fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, a dat asigurări încă din luna mai că legea mai mare nevoie doar de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a fi supusă votului Parlmentului.
Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat în dezbatere publică, la începutul acestui an, un nou proiect de lege privind securitatea cibernetică, după ce mai multe acte normative propuse anterior au fost considerate neconstituționale de către Curtea Constituțională.
Potrivit noului proiect, ”furnizorii de servicii de găzduire internet au obligația de a înregistra și stoca date de jurnalizare a activităților din sistemele informatice deținute care fac obiectul actului de autorizare (...) pe toată perioada de valabilitate a acestuia”.
Fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, a declarat, în 25 mai, 40 de zile înainte de demitere, că acest proiect mai are nevoie doar de avizul Ministerului Justiției pentru a intra în ședința de Guvern, pentru aprobare.
Ulterior, oficialii Guvernului nu au mai făcut referire la proiectul de lege.
După remanierea operată de Dacian Cioloș în 5 iulie, în cadrul căreia Marius Bostan a pierdut funcția de ministru al Comunicațiilor, Delia Popescu a preluat portofoliul în 10 august.
Noul ministru a moștenit și proiectul de lege, care va relua etapa de avizare.
”Proiectul de lege privind securitatea cibernetică nu are, în momentul de față, toate avizele, necesitând reluarea acestuia pe fluxul de avizare, ca urmare a schimbării membrilor guvernului”, a precizat Popescu, pentru News.ro.
Ministrul Comunicațiilor susține că se va concentra, în principal, pe operaționalizarea ministerului, ținând cont de timpul foarte scurt pe care îl are la dispoziție.
Dacă va intra în vigoare, legea securității cibernetice se va aplica instituțiilor și companiilor care dețin rețele informatice și prelucrează date cu caracter personal.
Marius Bostan afirma, în luna mai, că legea este necesară din cauza creșterii complexității atacurilor cibernetice și anticipa atacuri cibernetice "foarte complexe" în următoarea perioadă, cu instrumente tot mai rafinate.
Fostul ministru a precizat că au fost descoperite recent peste 17.000 de domenii active online infectate.
Întrebat dacă nu consideră că proiectul de lege ar putea fi respins de către Curtea Constituțională, Bostan a răspuns că, atunci când a fost redactată Constituția actuală a României, nu existau aceste amenințări cibernetice.
Proiectul a fost criticat de mai multe ONG-uri, care consideră că legea nu este clar formulată și poate genera confuzii.