Documentele de calificare depuse de Orange, Vodafone și RCS&RDS în cadrul așa numitei licitații 5G au fost validate, astfel că cei trei mari operatori pot participa la procedura de achiziție a drepturilor de utilizare pentru spectru radio, ce va fi folosit inclusiv pentru furnizarea de servicii 5G.
Solicitările celor 3 operatori sunt mai mici decât cantitatea de spectru licitată.
Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că toate candidaturile depuse în cadrul procedurii de selecție competitivă organizată pentru benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz au fost validate, arată Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Având în vedere că solicitările cumulate ale celor trei operatori, prezentate în formularul de candidatură din cadrul ofertelor inițiale depuse la ANCOM, sunt mai mici decât cantitatea de spectru pus la dispoziție în cadrul procedurii de selecție, licitația propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu runda primară suplimentară, urmată de runda de alocare, pentru ca rezultatele finale să fie anunțate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie.”, a anunțat autoritatea.
ANCOM organizează procedura de selecție competitivă pentru alocarea a 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.
Doar Orange, Vodafone și RCS&RDS și-au depus până la data limită, 27 octombrie 2022, candidaturile în procedura de selecție competitivă pentru alocarea de noi frecvențe radio ce vor fi folosite în special pentru tehnologia 5G.
Al patrulea mare jucător local, Telekom Mobile (controlat de grecii de la OTE după vânzarea operațiunilor fixe către Orange), nu s-a arătat interesat și nici alți operatori din afara țării nu au depus candidaturi.
Statul ar vrea să atragă aproximativ 700 milioane de euro, dar niciodată nu a vândut tot spectrul radio licitat
Guvernul a adoptat luna trecută prețurile de pornire și condițiile de plată ale taxelor de licență în așa numita licitație 5G, care ar urma să fie organizată în acest an, procedură din care statul speră să obțină aproape 700 milioane de euro.
Licențele privind dreptul de utilizare a frecvențelor radio disponibile în benzile 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz vor fi acordate pe 25 de ani, nu pe 20 de ani cum s-a propus inițial, iar tariful anual de utilizare a spectrului radio va fi redus cu 30%, concesii făcute operatorilor în perioada de consultare publică.
În cadrul licitației vor fi disponibili 555 MHz în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, operatorii câștigători urmând să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un număr de 480 de localități identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicații mobile.
Valoarea cumulată a prețurilor de pornire pentru toate benzile de frecvențe scoase la licitație este de 693 milioane de euro, dar niciodată, la nicio procedură nu s-au cumpărat toate resursele disponibile.