Comisia Europeană a retras vineri propunerile care ar fi limitat anul viitor eliminarea tarifelor de roaming, în urma apelurilor ca regulile să favorizeze mai mult clienții operatorilor de telecomunicații, președintele Jean-Claude Juncker cerând revizuirea proiectului, transmite Reuters.
Proiectul a fost retras la doar patru zile după publicarea regulilor referitoare la ”utilizarea corectă”, care limitau câte zile pot folosi utilizatorii telefoanele în străinătate înainte de a fi taxați suplimentar, scrie News.ro.
La trei luni după ce britanicii au dat o lovitură Uniunii Europene votând pentru ieșire, Juncker și liderii altor state UE lucrează la refacerea încrederii într-o instituție despre care euroscepticii afirmă că a pierdut legătura cu oamenii și este ”în buzunarele” marilor corporații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Comisia Europeană a retras proiectul, la cererea președintelui Juncker, și lucrează la o nouă versiune”, a anunțat Comisia pe site-ul propriu.
Într-un alt comunicat se arată că o nouă propunere va fi publicată în curând, adăugând că începând din 2007 reglementările UE au redus cu 90% tarifele de roaming pentru servicii de voce și transfer de date.
Propunerea de luni permitea companiilor să perceapă tarife de roaming celor care utilizează telefoanele în străinătate mai mult de 90 de zile pe an sau mai mult de 30 de zile la rând.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea RCA se schimbă în maximum două săptămâni: decontare directă, mașină la schimb, amenzi uriașe pentru asigurători, despăgubiri limitate și o posibilă intrare a statului pe piață”Contrar unor relatări din presă, tarifele de roaming ar fi dispărut complet din iunie 2017”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Alexander Winterstein, într-o conferință de presă.
El a mai spus că un cetățean al UE petrece în medie în străinătate 12 zile pe an.
Juncker va susține miercurea viitoare, în Parlamentul European, discursul său anual referitor la Starea Uniunii, iar oficiali UE au spus că este probabil ca acesta să includă propuneri pentru promovarea creșterii economice și de eliminare în continuare a barierelor din interiorul pieței unice.
Potrivit surselor, Juncker este hotărât să combată ascensiunea partidelor eurosceptice, inclusiv în Franța, Germania și Olanda, unde vor avea loc alegeri anul viitor, prin demonstrarea faptului că CE acționează în beneficiul oamenilor.
În această vară, Comisia a decis să nu amendeze Spania și Portugalia pentru că au încălcat reglementările referitoare la deficitul bugetar.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a ordonat Apple să plătească retroactiv Irlandei taxe retroactive de 13 miliarde de euro, pentru că a beneficiat de subvenții ilegale.
În privința propunerilor referitoare la tarifele de roaming, Winterstein a spus că acestea au fost publicate înainte ca acestea să fie văzute de Juncker.