Instanța a respins contestația HP pentru anularea unei amenzi de 3 milioane lei aplicată de Concurență în 2015

Instanța a respins contestația HP pentru anularea unei amenzi de 3 milioane lei aplicată de Concurență în 2015
scris 27 oct 2016

Curtea de Apel București a respins cererea înaintată de Hewlett-Packard SRL pentru anularea unei amenzi de 2,97 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței în decembrie 2015 pentru abuz de poziție dominantă.

În decembrie 2015, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Hewlett - Packard (HP) România cu amendă în sumă de 2,97 milioane de lei (aproximativ 665.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă.

Urmărește-ne și pe Google News

Subsidiara din România a grupului american HP a decis unilateral, în 2011, să colaboreze numai cu unul dintre cei patru parte­neri care livrau consu­mabile către OMV-Petrom.

În urma deciziei, ceilalți trei parteneri și-au văzut vânzările întrerupte pe relația cu compania petrolieră.

În urma investigației derulate, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței din 3 decembrie 2015, instituția a constatat că HP a abuzat de poziția dominantă pe care o deținea, prin întreruperea înainte de termen și fără o justificare obiectivă, a unui contract prin care acorda partenerilor săi prețuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client important din segmentul business.

Contractul era derulat prin intermediul ISA SRL, KMP Vest SRL, S&T România SRL și Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.

RCS&RDS, lider după 8 ani de portabilitate a numerelor. Și pe mobil, și pe fix CITEȘTE ȘI RCS&RDS, lider după 8 ani de portabilitate a numerelor. Și pe mobil, și pe fix

Anularea de către HP România, cu 5 luni înainte de data expirării, a contractului în cauză și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu cei 4 parteneri a fost efectuată fără nicio explicație.

“O companie care deține o poziție dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-și apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile și proporționale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienților și concurenței. Conform normelor europene în domeniul concurenței, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în comunicatul din decembrie 2015.

În perioada 2007 - 2011, HP România a deținut o poziție dominantă pe piața imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piață fiind de peste 80%.

Investigația a fost declanșată în 2012, în urma plângeri ISA SRL, potrivit unor surse din piața de profil.

La finele anului 2015, HP avea pe plan local peste 3.000 de angajați și afaceri de peste 100 milioane de euro. Gigantul american deținea anul trecut trei entități juridice - HP România SRL, Global E-Business Operations Centre (HP Geboc) și HP Inc Romania, înregistrată în februarie 2015.

În cursul acestui an, HP a înființat societatea Hewlett Packard Enterprise Romania, al cărei obiect de activitate este comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și al software-ului.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
hp
amenda
litigiu