Dezvoltarea accentuată a industriei de gaming, în ultimii cinci ani, susținută de prezența în România a peste 100 de companii producătoare de jocuri, care desfășoară afaceri de peste 188 milioane euro (2018) și au circa 6.000 de angajați, a condus la apariția și la crearea tot mai multor joburi în domeniul jocurilor video, susține Bandai Namco Entertainment România, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri prezenți pe piața autohtonă.
Industria de gaming din România a raportat, în 2018, o cifră de afaceri de peste 188 milioane de dolari, în creștere cu 19,2% față de anul precedent, iar previziunile pentru 2019 sunt și mai optimiste, potrivit celui mai recent raport publicat în noiembrie 2019 de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), scrie News.ro.
Atractivitatea acestei industrii de divertisment, care s-a dezvoltat inclusiv în vremuri de recesiune, a dus la dublarea producătorilor de jocuri în ultimii ani, iar tot mai multe studiouri s-au concentrat masiv pe dezvoltarea de produse. Totodată, joburile din domeniul jocurilor video au cunoscut o diversitate accentuată, creându-se roluri și responsabilități noi.
CITEȘTE ȘI Familia Regală Britanică angajează șef pentru social media. Ce salariu oferă”Și beneficiile atractive acordate angajaților din industria jocurilor video, în linie cu cele oferite în domeniul IT&C, au stat la baza dezvoltării locurilor de muncă. Nivelul ridicat de salarizare, programul flexibil, birourile moderne, spațiile de relaxare, tehnologiile și echipamentele tehnologice de ultimă generație, bonusurile de performanță, zilele libere suplimentare, abonamentele medicale și abonamentele la sălile de sport, accesul la traininguri, conferințe și evenimente se numără printre cele mai căutate și apreciate beneficii oferite de cei mai mulți jucători din industria de gaming din România, printre care și Bandai Namco”, se arată în comunicat.
România are nevoie de instituții de învățământ specializate
Compania atrage atenția că România are nevoie de instituții de învățământ specializate și de materiale didactice care să sprijine tinerii în programarea, desenarea și lansarea unor lumi virtuale, în construirea unor jocuri cu povești. În acest fel, tinerii pot învăța să devină programatori, designeri, artiști, testeri sau chiar antreprenori în domeniul jocurilor video.
”Joburile din industria jocurilor video s-au diversificat masiv în ultimii cinci ani, în special în companiile mari. Dacă înainte, un joc putea fi produs de o singură persoană, responsabilă cu ideea, conceptul, programarea și designul, ocupându-se inclusiv de texte și muzică, astăzi lucrurile stau diferit. Pe măsură ce jocurile au început să aibă tot mai mult succes, s-au creat poziții tot mai specializate. În prezent, pe piață sunt disponibile joburi de programare, design, artă, management de producție, testare (QA), suport pentru clienți, resurse umane și comunicare”, se arată în comunicat.
Astfel, noțiunile de programare și de grafică nu mai reprezintă principalele criterii în recrutarea specialiștilor în domeniu, existând poziții care nu necesită nicuna dintre aceste cunoștințe. Există responsabili cu experiențele jucătorilor (UI/UX Designer), cu monetizarea jocurilor (Game Economy Designer), specialiști care interpretează aspectele de succes ale unui joc (Game Analyst), responsabili de comunicarea cu fanii (Community Manager), persoane care testează diverse aspecte ale unui joc, dar și specialiști care scriu povești, se ocupă de muzică, marketing, customer service sau chiar business, potrivit companiei.
Cea mai frecventa și sigură metodă în vederea unui job în industria de gaming o reprezintă aplicarea la pozițiile disponibile. Studiourile își publică rolurile pe site-urile proprii, pe platformele de joburi și pe rețelele de social media.
CITEȘTE ȘI UTIMA ORĂ Fostul primar Cristian Popescu Piedone și proprietarii clubului Colectiv - ani grei de închisoare cu executarePrima regulă în recrutare o reprezintă pasiunea candidaților pentru jocuri
”Procesul de recrutare constă în câteva interviuri (variază în funcție de companie) și, de regulă, în promovarea unor teste în cadrul cărora este important să stârniți interesul angajatorilor, în special dacă nu aveți experiență în domeniu. Prima regulă în recrutare o reprezintă pasiunea candidaților pentru jocuri, fie că sunt board games, jocuri pe mobil, PC sau console. Dacă nu ești foarte pasionat, dacă nu te poți pune în locul unui jucător, va fi foarte greu să creezi un produs căruia i se adresează”, se arată în comunicat.
Totodată, cerințele depind și de specializări. De exemplu, pentru a lucra în departamentul de Quality Assurance (QA) al unui studio, este nevoie de cunoașterea aprofundată a limbii engleză și o bună organizare. Pentru a deveni Concept Artist, compania recomandă realizarea de concepte ale unui caracter dintr-un joc.
”Unui artist UI/UX îi sugerăm să realizeze un portofoliu cu redesignul interfețelor mai multor jocuri. În ceea ce privește cele mai căutate roluri din industria jocurilor, acestea sunt cele de programare, design, artă și QA. Proporția lor variază de la companie la companie, însă, de regulă, cele mai frecvente poziții sunt cele de programare. Totodată, în funcție de structură, roluri și responsabilăți, angajatorii caută candidați specializați în mai multe limbaje de programare, cu sau fără experiență în industrie, vorbitori foarte buni de limbă engleză, persoane creative, cărora le place să lucreze în echipă”, se arată în comunicat.