Guvernul alocă 232 mil. lei pentru modernizarea sistemului de comunicații în situații de urgență TETRA. Timpul mediu de răspuns va scădea cu 5 secunde

Guvernul alocă 232 mil. lei pentru modernizarea sistemului de comunicații în situații de urgență TETRA. Timpul mediu de răspuns va scădea cu 5 secunde
scris 4 sep 2019

Guvernul și-a propus alocarea a aproaae 232 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii hardware și software a Platformei Comune TETRA, care asigură comunicarea între autorități în situații de urgență. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetare, iar după finalizarea, în 3 ani a proiectului, Executivul arată că timpul mediu de răspuns la situaţii de urgenţă în sistem va scădea cu 5 secunde.

De ce este important: Sistemul de radiocomunicații în standard TETRA (TErrestrial Trunked RAdio) este un sistem profesional, standardizat de ETSI, destinat radiocomunicațiilor mobile ale organizațiilor militare, guvernamentale, de ordine publică și forțelor de intervenție șisalvare. Acesta este proiectat ca un sistem deschis, de mare acoperire, cu timp de răspuns redus și un grad mare de disponibilitate și securitate a comunicațiilor a cărui infrastructură este compusă din centre de comutare şi management şi celule radio TETRA.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, comunicaţiile între autoritățile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă se realizează prin intermediul infrastructurii Platformei Comune TETRA (PCT).

ULTIMA ORĂ Tragedia de la Caracal schimbă 112. Cartele prepay - doar cu buletinul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tragedia de la Caracal schimbă 112. Cartele prepay - doar cu buletinul

Situația actuală a sistemului

De la operaţionalizarea sistemului, Guevrnul arată că s-au realizat investiţii care s-au axat pe extinderea sistemului şi a funcţionalităţilor sale, fără a viza componenta operaţională şi structurală de bază. Componentele funcționale ale PCT sunt acum, chiar potrivit Guvernului, într-o situaţie critică.

Există, astfel, riscul tehnologic major de întrerupere a serviciilor PCT ca urmare a gradului de uzură avansat al echipamentelor din centrele de management şi comutare, declarate ”end of sale” și ”end of support” de către producători.

”Aplicațiile de monitorizare și administrare a sistemului, precum și cele funcționale de pe consolele dispecer din sistem, sunt compatibile în versiunea actuală doar cusistemul de operare Windows XP, sistem pentru care producătorul Microsoft nu mai oferă suport și nici licențe. În plus, calculatoarele actuale nu mai sunt compatibilehardware cu acest sistem de operare, fiind nevoie de folosirea de sisteme IT învechite, chiar dacă se instalează puncte de lucru noi”, arată Executivul.

De asemenea, versiunile curente ale componentelor funcționale din cadrul PCT nu mai sunt compatibile cu echipamentele produse în acest moment de către producători. Pentru o mare parte dintre modulele celulelor radio, producătorul nu mai oferă servicii de reparații sau le oferă doar în limita pieselor existente pe stoc, pentru o perioadă limitată, până la epuizare, ceea ce face ca remedierea defectelor hardware să devină din ce în ce mai dificilă și uneori chiar imposibilă.

”Constrângerile prezentate mai sus generează riscuri majore de nefuncţionare a rețelei TETRA, impunându-se măsuri urgente pentru remedierea acestei situaţii, prin modernizarea PCT. Totodată, necesitatea integrării cu alte sisteme informatice şi de comunicaţii utilizate pentru managementul situaţiilor de criză şi de urgenţă sau pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice ale instituţiilor beneficiare ale serviciilor furnizate de PCT prininterfețe de tip API nu poate fi satisfăcută în versiunea actuală a sistemului”, mai afirmă guvernanții.

INFOGRAFIC Deficitul specialiștilor IT în Europa va urca până la 900.000 de persoane în 2020, universitățile locale nu au capacitatea să formeze suficient de mulți absolvenți calificați până atunci CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Deficitul specialiștilor IT în Europa va urca până la 900.000 de persoane în 2020, universitățile locale nu au capacitatea să formeze suficient de mulți absolvenți calificați până atunci

Prin urmarea, modernizarea infrastructurii hardware și software este justificată de faptul că PCT este un sistem critic, de importanţă naţională, care trebuie să funcţioneze permanent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Obiectivul general al proiectului constă în modernizarea infrastructurii hardware și software a Platformei Comune TETRA, cu scopul asigurării interoperabilității structurilor cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență și a unui răspuns prompt și eficient al agențiilor de urgență și al altor autorități responsabile la urgențele cetățenilor, prin modernizarea sistemului de comandă a incidentelor, în vederea diminuării pierderilor umane și materiale.

În urma modernizării, Guvernul arată că ar rezulta:

- creșterea capacității de trafic de voce și date concomitent cu creșterea disponibilității și a calității serviciilor oferite de infrastructura PCT;

- asigurarea unei disponibilități de peste 99% a sistemului, prin implementarea unei soluții ce prevede o configurație cu redundanță geografică astfel încât, chiar și în cazul unor dezastre majore, serviciile oferite de infrastructura PCT să fie disponibile neîntrerupt pentru o bună comunicare în vederea gestionării situațiilor de urgență;

• asigurarea ariei de acoperire la nivel național de peste 90% pentru terminale mobile şi 80% pentru terminale portabile, acest obiectiv putând fi atins, conform proiectării radio, printr-o reţea de acces radio de minim 800 celule radio.

Implementarea proiectului va presupune achiziţia de echipamente și aplicațiiinformatice pentru modernizarea infrastructurii hardware şi software a PCT, inclusiv servicii asociate de instalare și punere în funcțiune, precum și achiziția de bunuri și servicii pentru realizarea informării și publicității implementării proiectului, respectivrealizarea auditului tehnic și financiar al proiectului.

Profit.ro a relatat deja că Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) și asocierea formată din Telsec și Marctel-SIT au depus oferte pentru furnizare a 30.000 de terminale TETRA către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și unităților din subordinea instituției. Contractul, care prevede și furnizarea de accesorii și piese de schimb, a fost estimat la 112,3 milioane de lei, fără TVA, pentru 4 ani.

Ikea, Evomag, Jumbo, Fan Courier Express, Cristian 76 Tour și Studio Moderna, sancționate cu avertisment ANPC pentru practici comerciale înșelătoare CITEȘTE ȘI Ikea, Evomag, Jumbo, Fan Courier Express, Cristian 76 Tour și Studio Moderna, sancționate cu avertisment ANPC pentru practici comerciale înșelătoare

Cât va cheltui Guvernul și cu cât va scădea timpul de răspuns

Guvernul a pregătit alocarea a 231,8 milioane lei (48,7 milioane ero la cursul luat în calcul, din luna mai, de 1 euro = 4,7517 lei) pentru modernizarea sistemului. Finanţarea proiectului va fi realizată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, precum și de la bugetul de stat prin bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Implementarea proiectului va dura 36 de luni, cu o finanțare de 46,4 milioane lei în primul an, de 69,6 milioane lei în al doilea an și 115,7 milioane lei în ultimul an.

În privința indicatorilor care vor fi obțnuși prin modenrizarea sistemului, Guvernul arată că astfel ”timpul mediu de răspuns la situaţii de urgenţă” va scădea de la 120 de secunde, în prezent, la 115 secunde, deci va fi cu 5 secunde mai rapid.

Guvernul alocă 232 mil. lei pentru modernizarea sistemului de comunicații în situații de urgență TETRA. Timpul mediu de răspuns va scădea cu 5 secunde
viewscnt
Afla mai multe despre
tetra
comunicatii
modernizare
guvern
fonduri
timp
raspuns
5 secunde
rapid