Ieșirea ALDE din coaliția guvernamentală cu PSD crește incertitudinile politice în contextul unui calendar electoral aglomerat și al amplificării dezechilibrelor macroeconomice, avertizează agenția de rating Fitch. Destrămarea coaliției are un impact negativ asupra încercărilor Guvernului de a ține deficitul bugetar sub control, dar incertitudinea politică ar putea avea și un efect pozitiv, anume că devine nesigur dacă Guvernul mai poate continua cu planurile de a majora pensiile cu 40% în septembrie anul următor, după creșterea de 15% de luna aceasta. Dacă nu va mai avea loc majorarea de anul următor, atunci s-ar reduce presiunea uriașă asupra bugetului de stat pentru o creștere a veniturilor care să acopere aceste cheltuieli, potrivit agenției de rating. Fitch nu crede Guvernul că va ține deficitul la 2,76% anul acesta și estimează că indicatorul se va situa la 3,4%, peste pragul de 3% admis în UE.
Fitch este una dintre cele trei agenții de rating relevante la nivel global, alături de Standard&Poor's și Moody's. Cele trei agenții evaluează datoria statului român (alături de a altor stat, companii, etc), iar opiniile lor au o greutate foarte mare în deciziile marilor investitori străini de a împrumuta sau nu Guvernul. Recent, Standard&Poor's a confirmat calificativul suveran al României, dar cu o serie de avertismente.
"Incertitudinea politică crește riscurile pentru bugetul statului și pentru o supraîncălzire a economiei înainte de o perioadă cu mai multe runde de alegeri. Abordarea de a o scoate la capăt pe ultima sută de metri, care a permis României să se încadreze în ultimii ani în ținta de 3% a UE cu deficitul bugetar, ar putea deveni mai dificilă odată cu încetinirea creșterii economice și a epuizării posibilităților de a reduce cheltuielile statului într-un interval scurt. Incertitudinea din mediul politic complică politicile economice într-o perioadă în care parametriii fiscali și ai contului curent s-au înrăutățit. Deficitul bugetar a fost estimat la 1,8% din PIB pentru intervalul ianuarie-iulie, față de 1,2% în aceeași perioadă din 2018 și 0,6% în intervalul similar din 2017. Situația este determinată de creșterea accelerată a cheltuielilor, cu un avans mai slab decât cel planificat în cazul veniturilor. În opinia noastră, măsurile de corecție adoptate de Guvern la rectificarea bugetară aprobată la început de august sunt insuficiente pentru a limita deficitul la ținta de 2,76% din PIB. Estimăm că deficitul se va situa la 3,4% anul acesta, comparativ cu 3% anul trecut, și considerăm că estimările Guvernului se bazează pe așteptări optimiste privind veniturile", potrivit Fitch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deficitul de cont curent a crescut puternic, cu aproape 40% în prima jumătate a acestui an. Având în vedere nu este finanțat integral prin investiții străine directe, această amplificare a deficituluid e cont curent ar putea împinge în sus și datoria externă netă.
"O administratie guvernamentală slabă sau un blocaj politic prelungit ar putea amplifica dificultățile în ce priveste îmbunătățirea pe termen mediu a sustenabilității fiscale și de cont curent. Incertitudinea politică nu implică, însă, doar riscuri fiscale. De exemplu, este neclar în ce măsură Guvernul mai poate continua cu planurile de a crește cu 40% pensiile în septembrie 2020, după majorarea de 15% de luna aceasta. Dacă majorarea pensiilor din septembrie nu va mai avea loc, ar reduce presiunea pe buget pentru o majorare a veniturilor necesară acoperiii cheltuielilor", notează agenția de rating.
România este evalută de Fitch cu rating "BBB-", cea mai de jos treabtă din categoria recomandată investitorilor, perspectiva fiind stabilă.
Opoziția a susținut că legea inițiată de PSD nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.