Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să oprească rețeaua Starlink de comunicații prin satelit în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe un atac devastator al Ucrainei asupra flotei navale rusești, potrivit unui fragment dintr-o nouă carte, o biografie a excentricului miliardar scrisă de Walter Isaacson și intitulată "Elon Musk".
CNN a avut acces la un extras din biografia scrisă de jurnalistul american Walter Isaacson despre Elon Musk. Cartea va fi pusă în vânzare la 12 septembrie, scrie News.ro.
Potrivit extrasului, patronul SpaceX, Tesla și Twitter a ordonat inginerilor săi să oprească sateliții Starlink în timp ce Ucraina pregătea un atac cu drone asupra flotei rusești a Mării Negre care își are baza în Crimeea. În timp ce dronele submarine ucrainene care purtau explozibili se apropiau de flota rusă, acestea "au pierdut conectivitatea și au eșuat inofensive pe țărm", scrie Isaacson.
Potrivit autorului, care nu precizează data exactă a acestui incident, șeful Starlink se temea că Moscova ar putea răspunde cu arme nucleare la un atac ucrainean ce ar fi provocat un "mini-Pearl Harbor" asupra flotei ruse din Crimeea, o teamă întărită de conversațiile lui Musk cu oficiali ruși. Jurnalistul Ronan Farrow a scris în New Yorker că Elon Musk a confirmat unui oficial al Pentagonului că a vorbit personal cu Vladimir Putin.
Decizia lui Musk i-a făcut pe oficialii ucraineni să îl implore să pornească din nou sateliții. Musk a răspuns că a fost impresionat de designul dronelor submarine, dar că nu va activa din nou acoperirea prin satelit pentru Crimeea, deoarece Ucraina "merge acum prea departe și invită la o înfrângere strategică", potrivit lui Isaacson
Noua carte a lui Isaacson, autorul unor biografii apreciate ale lui Steve Jobs și Albert Einstein, oferă o perspectivă nouă asupra lui Elon Musk și a modului în care teama sa existențială de a declanșa un război mai amplu l-a determinat să respingă cererile ucrainenilor pentru sistemele Starlink pe care aceștia le puteau folosi pentru a-i ataca pe ruși.
"CUM MĂ POZIȚIONEZ EU ÎN ACEST RĂZBOI?"
Preocupările lui Musk cu privire la un "mini-Pearl Harbor", așa cum a spus el, nu s-au adeverit în Crimeea. Dar episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk pe măsură ce războiul din Ucraina se desfășura. Intenționat sau nu, el a devenit un broker de putere pe care oficialii americani nu îl puteau ignora.
CITEȘTE ȘI Gigantul american Amazon a introdus serviciul de livrări gratuite și pentru România"Cum mă poziționez eu în acest război?", l-a întrebat Elon Musk pe Walter Isaacson. "Starlink nu a fost conceput pentru a fi implicat în războaie. A fost pentru ca oamenii să se poată uita la Netflix și să se relaxeze, să se conecteze la școală și să facă lucruri pașnice bune, nu atacuri cu drone", s-a justificat el în fața lui Walter Isaacson.
După ce Rusia a întrerupt sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022, Musk a fost de acord să furnizeze Ucrainei terminale de satelit Starlink fabricate de SpaceX în valoare de milioane de dolari, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse, terminalele Starlink au permis Ucrainei să lupte și să rămână conectată. Dar, odată ce Ucraina a început să folosească terminalele Starlink pentru atacuri ofensive împotriva Rusiei, Musk a început să se îndoiască de această decizie.
EZITĂRILE LUI ELON MUSK
În octombrie 2022, miliardarul a postat pe Twitter pentru a-și împărtăși gândurile cu privire la modul de a pune capăt conflictului, făcând patru propuneri de "pace între Ucraina și Rusia", care au înfuriat Kievul, pentru că ar fi trebuit să accepte să renunțe la teritoriile cucerite de Moscova.
Câteva zile mai târziu, în plină contraofensivă ucraineană, Financial Times a relatat că trupele de la Kiev au observat întreruperi ale rețelei Starlink în anumite zone de luptă. Musk a încercat să ofere o explicație, susținând că Starlink "pierdea bani" prin oferirea serviciilor sale gratis soldaților ucraineni. SpaceX a cheltuit zeci de milioane de euro din banii proprii pentru a trimite echipamentul de satelit în Ucraina, potrivit lui Musk. El a cerut apoi Pentagonului să finanțeze rețeaua de minisateliți pentru Ucraina, dar apoi s-a răzgândit și a spus că va continua să le dea gratis echipamentele.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Ford lansează Mustang Mach-E Rally, primul automobil electric pregătit pentru macadamSpaceX a reușit în cele din urmă să ajungă la un acord cu guvernele american și european pentru a plăti pentru 100.000 de noi antene parabolice pentru Ucraina, la începutul anului 2023, potrivit lui Isaacson.
Iar importanța Starlink în război nu s-a diminuat. Săptămâna trecută, SUA au acuzat hackerii ruși că au vizat comunicațiile comandanților ucraineni pe câmpul de luptă. Codul malițios al rușilor a fost conceput pentru a intercepta datele trimise către sateliții Starlink, potrivit ucrainenilor.
Jurnalistul Ronan Farrow de la New Yorker scrie, pe de altă parte, că atitudinea lui Elon Musk poate fi explicată și prin dependența imperiului său de China, care sprijină Rusia. China reprezintă o piață uriașă pentru Tesla, iar jumătate din vehiculele mărcii sunt asamblate la Shanghai. Miliardarul a declarat pentru Financial Times că Beijingul a dezaprobat decizia sa de a furniza Starlink Ucrainei și a cerut asigurări că nu va desfășura o tehnologie similară și în China, cu atât mai mult cu cât Beijingul intenționează să-și lanseze propria constelație de 13.000 de sateliți pentru a rivaliza cu Starlink.