Elon Musk, chemat în judecată pentru acuzații de insider trading

Elon Musk, chemat în judecată pentru acuzații de insider trading
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

Un acționar al Tesla a intentat joi un proces în care îl acuză pe CEO-ul Elon Musk de tranzacții privilegiate, când a vândut acțiuni al producătorului de mașini electrice de peste 7,5 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2022, declarând că antreprenorul miliardar a vândut acțiunile înainte ca cifrele posibil dezamăgitoare referitoare la producție și livrări să fie făcute publice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Acționarul Michael Perry a declarat în procesul intentat la Delaware Chancery Court că prețul acțiunilor Tesla a scăzut după ce cifrele din trimestrul al patrulea ale companiei au fost făcute publice, pe 2 ianuarie 2023, și a susținut că Musk ”a beneficiat în mod necorespunzător” de un profit de aproximativ 3 miliarde de dolari, scrie News.ro.

”Musk și-a exploatat poziția la Tesla și și-a încălcat îndatoririle fiduciare față de Tesla”, se spune în proces, cerând instanței să îi ordone lui Musk să returneze profiturile obținute din tranzacții.

Potrivit procesului, Musk a vândut acțiunile la diferite date în noiembrie 2022 și decembrie 2022. Procesul îi acuză și pe directorii Tesla că și-au încălcat obligația fiduciară, permițându-i lui Musk să vândă acțiunile.

Musk și Tesla nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

În proces, Perry a spus că Musk - care în 2022 a declarat că cererea pentru vehiculele Tesla era ”excelentă” - a aflat despre cifrele mai mici decât se aștepta la mijlocul lunii noiembrie, cu accesul său la date în timp real, și și-a vândut acțiunile înainte ca informația să fie publică.

În urma știrilor despre reducerile prețurilor vehiculelor care au stârnit îngrijorări legate de cerere și după publicarea numerelor în ianuarie, acțiunileTesla au scăzut.

”Dacă (Musk) ar fi așteptat să facă aceste vânzări până după publicarea unor știri materiale negative,... vânzările sale i-ar fi adus sub 55% din sumele realizate din vânzările sale din noiembrie și decembrie 2022”, se spune în proces.

Procesul este cea mai recentă bătaie de cap legală pentru Musk. Acesta vine în momentul în care Musk se confruntă cu opoziția unor acționari Tesla, care urmează să voteze pe 13 iunie cu privire la aprobarea pachetului său salarial de 56 de miliarde de dolari, pe care un judecător din Delaware l-a anulat în ianuarie, deoarece a constatat că a controlat în mod necorespunzător procesul.

Tesla este încorporată în Delaware. Musk se află, de asemenea, în mijlocul unei anchete de reglementare pentru a determina dacă a încălcat legile federale privind valorile mobiliare în 2022, când a cumpărat acțiuni ale platformei de socializare Twitter, pe care a redenumit-o ulterior X.

Musk a spus că Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA încearcă ”să-l hărțuiască” prin investigații nejustificate.

Musk și cel mai important organism de reglementare al piețelor din SUA au fost în conflict de ani de zile, care datează din 2018, când el a scris pe Twitter că ”are finanțarea asigurată” pentru a retrage Tesla în privat.

Un proces separat al acționarilor l-a acuzat pe Musk că a fraudat investitorii X prin amânarea dezvăluirii participației sale în compania de social media, pentru a acumula acțiuni la prețuri mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
tesla