Dispozitivele mobile, expuse riscului de a fi atacate cibernetic pe timpul vacanței de vară, când utilizatorii caută internet gratuit

Dispozitivele mobile, expuse riscului de a fi atacate cibernetic pe timpul vacanței de vară, când utilizatorii caută internet gratuit
scris 7 iul 2016

Datele personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate de către infractorii cibernetici, pe durata vacanței de vară, atunci când turiștii în căutare de internet gratuit se conectează frecvent la rețele publice de Wi-Fi, atenționează specialiștii Bitdefender.

În acest context, specialiștii în securitate cibernetică din compania producătoare de soluții antivirus au elaborat un ghid util celor care pleacă în vacanță și obișnuiesc să navigheze pe internet prin conexiuni Wi-Fi.

Urmărește-ne și pe Google News

"Din moment ce accesul la internet în roaming poate genera costuri suplimentare în factura la mobil, turiștii obișnuiesc să se conecteze frecvent la rețele Wi-Fi, pe care le consideră inofensive. Contrar așteptărilor, conectarea la o rețea de internet controlată de un răufăcător pentru navigarea pe rețele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive. Deși aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, există loc pentru îmbunătățiri ale securității informatice, mai ales în cazul rețelelor de internet. Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite Free Airport Wi-Fi sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele", atrag atenția specialiștii Bitdefender.

Totodată, în cazul hotelurilor, este important ca utilizatorii de internet să solicite la recepție datele referitoare la rețeaua de internet (user name și parolă).

Microsoft pregătește ultimul asalt asupra celor care încă nu au trecut la Windows 10 CITEȘTE ȘI Microsoft pregătește ultimul asalt asupra celor care încă nu au trecut la Windows 10

"Dacă folosiți transportul public (autobuz sau tren), tentația de a vă conecta la Wi-Fi în gară sau stația de autobuz vă poate expune nu doar riscului furtului de date. Mai mult, dacă cineva vă sustrage sau vă găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri, este util să puteți să blocați accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text. De aceea, protejați-vă telefonul mobil cu o parolă complexă. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. Vă puteți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon", notează sursa citată.

Un alt tip de amplasament în care internetul este oferit gratis este cafeneaua.

"Cafenelele reprezintă pentru mulți turiști locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe rețele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obișnuiți să le acceseze. Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, ducând la instalarea de amenințări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situația contului. În baruri, restaurante sau alte locuri cu rețele nesecurizate, evitați să folosiți servicii bancare online sau să faceți cumpărături online cât timp sunteți conectați la o rețea publică de Wi-Fi. Dacă este absolut necesar să vă conectați, recomandarea este să folosiți o soluție de plăți online adaptată", explică specialiștii în domeniu.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluții de securitate în peste 100 de țări, printr-o rețea complexă de distribuitori și parteneri.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
wi-fi