Guvernul Arabiei Saudite controlează, direct și indirect, peste 10% din capitalul principalei companii de ridesharing a lumii, Uber, iar unul dintre membrii Consiliului de Administrație al companiei este Yasir Othman Al-Rumayyan, directorul executiv al Fondului suveran de investiții saudit, un aliat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, președintele Fondului, scrie Bloomberg.
"Chiar în timp ce puneau la punct ultimele detalii ale tranzacției, avocaților Uber încă nu le venea să creadă că deal-ul chiar va fi încheiat. Guvernul Arabiei Saudite era pe cale să ofere startup-ului din San Francisco 3,5 miliarde de dolari, o sumă astronomică. Echipa de juriști a Uber a fost nevoită să verifice de două ori dacă exista până și posibilitatea de a trimite atât de mulți bani printr-un singur virament. Însă pe 1 iunie 2016, Fondul Saudit de Investiții Publice a virat întreaga sumă către Uber Technologies Inc., printr-o plată unică. A fost cea mai mare investiție individuală efectuată vreodată de un guvern străin într-un startup și este în continuare", se arată într-o investigație a jurnaliștilor de la Bloomberg.
Potrivit sursei citate, magnitudinea consecințelor acestei mega-tranzacții rămâne încă să fie analizată. În urmă cu doi ani, banii saudiților i-au ajutat pe cei de la Uber să facă pace cu rivalul chinez Didi Chuxing, să își întărească poziția față de concurentul Lyft Inc. și să dea muniție CEO-ului de atunci, Travis Kalanick, în lupta cu investitorii care, în cele din urmă, au reușit să îl îndepărteze de la conducerea corporației.
CITEȘTE ȘI Teodorovici, acuzat că a plătit datoria externă din fonduri europene: Este amuzant și aberant să vezi cum măsuri luate cu acordul Comisiei Europene sunt prezentate drept minciuni sau bombe"Acum, tranzacția aruncă Uber într-un demers global de reevaluare a relațiilor comunității mondiale de afaceri cu Arabia Saudită. Pe măsură ce efectele asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi de către serviciile de informații saudite încep să se manifeste și în Silicon Valley, se poate spune că nu există nici o companie în lume cu legături mai puternice cu Arabia Saudită decât Uber", arată Bloomberg.
Acest lucru complică demersurile noului CEO, Dara Kjosrowshahi, de a schimba imaginea companiei în perspectiva ofertei publice inițiale de listare la bursă programate în prima parte a anului viitor. Kjosrowshahi, emigrant iranian, a fost prima personalitate a business-ului mondial care a decis să boicoteze un summit economic major organizat de saudiți luna trecută, din cauza cazului Khashoggi. Însă îi va fi mult mai greu să taie legăturile mai adânci ale companiei sale cu un guvern care, acum, este implicat oficial în uciderea sălbatică a unui jurnalist.
"Ceea ce urmează este povestea bizară a unei tranzacții masive care a schimbat din temelii unul dintre cele mai valoroase startup-uri ale lumii și ale cărei efecte vor reverbera în viitor. Include operațiunea de spionaj a Uber asupra unui rival din China, o anchetă internațională cu acuzații de dare de mită și pozițiile diametral opuse ale fostului și actualului CEO Uber în fața unei crize geopolitice înăbușite. Relatarea se bazează pe declarațiile mai multor foști și actuali angajați și investitori ai Uber, surse a căror identitate a fost protejată pentru a nu pericilita relațiile lor cu compania", se precizează în articol.
Investigația Bloomberg poate fi citită integral aici.