Date Profit.ro: O companie americană și o firmă cu acționari înregistrați în Liechtenstein, cu afaceri de puțin peste 5 milioane lei, primesc contractul pentru rețeaua de TV digitală a statului, proiect de 60 milioane lei

Date Profit.ro: O companie americană și o firmă cu acționari înregistrați în Liechtenstein, cu afaceri de puțin peste 5 milioane lei, primesc contractul pentru rețeaua de TV digitală a statului, proiect de 60 milioane lei
scris 25 feb 2019

Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a semnat contractul pentru cumpărarea echipamentelor necesare construirii unei rețele naționale de televiziune digitale, prin intermediul căreia vor fi transmise posturile publice de televiziune.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

SNR a anunțat semnarea contractului, nu însă și cine va primi banii.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform datelor Profit.ro, contractul a fost atribuit asocierii Flame Data Technologies SRL și GatesAir Inc (SUA) pentru 59,37 milioane de lei, fără TVA, și este finanțat atât din surse externe – Banca Europeană de Investiții (BEI) și Alpha Bank România - cât și din surse proprii ale companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cum a anunțat anterior Profit.ro, la licitație au mai depus oferte Frontal Communication și Starc4sys. SNR a estimat licitația la 60,33 milioane de lei, fără TVA.

Flame Data Technologies a fost înființată în anul 2015 și are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului, potrivit www.termene.ro. În 2017, conform celor mai recente date, afacerile companiei au totalizat 5,27 milioane de lei, de la 9,54 milioane de lei în 2016, iar profitul net a coborât la 10.761 lei, de la 185.795 lei în anul precedent. Firma are 5 salariați.

Acționarul unic al Flame Data Technologies este Grey Canyon Invest Establishment, înregistrată în Liechtenstein.

EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie

GatesAir (fostă Harris Corporation) este o companie americană care produce, comercializează și distribuie transmițătoare și echipamente de transmisie asociate pentru difuzarea programelor TV și radio free-to-air la nivel internațional.

Radiocom a mai colaborat cu fosta Harris Corporation în 2003, când a lansat un program de modernizare de 85 milioane de dolari pentru furnizarea de emițătoare pentru modernizarea rețelelor naționale publice de radiodifuziune, realizarea Centrului Național de Radiocomunicații și a unei infrastructuri de date, internet și rețele de acces.

Ca parte a proiectului rețelei de televiziune digitală, Radicoom mai are în derulare o licitație pentru achiziționarea de echipamente de transport semnal, procedură la care s-au înscris Ceragon Networks LTD, Intrarom, Ericsson Telecommunications Romania SRL, Nokia Network și asocierea formată din Industrial Computer Group SRL (lider) și Huawei Technologies SRL.

În etapa a doua a licitației, referitoare la propunerea tehnică, ofertele au venit din partea Ceragon Networks LTD, Intrarom, Ericsson Telecommunications Romania SRL și asocierea formată din Industrial Computer Group SRL (lider) și Huawei Technologies SRL.

EXCLUSIV Șeful Telekom România, către angajați: Dacă nu ne adaptăm, vom avea soarta Kodak sau Nokia. UPDATE Reacția grupului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful Telekom România, către angajați: Dacă nu ne adaptăm, vom avea soarta Kodak sau Nokia. UPDATE Reacția grupului

"În acest moment, procedura de achiziție se află în stadiul de evaluare a conformității propunerilor tehnice cu cerințele caietului de sarcini", a transmis SNR la solicitarea Profit.ro.

Cu o durată de 2 ani, contractul a fost estimat la 21,8 milioane de lei, fără TVA.

La finele lunii octombrie 2018, Profit.ro a anunțat că SNR vrea să construiască o rețea de televiziune digitală (DVB-T2), în baza unei licențe de profil (MUX1), valoarea totală a investiției fiind calculată la peste 133 de milioane de lei, fără TVA, sumă care include și o parte din investițiile realizate în urma unor contracte derulate în perioada 2015 - 2016.

Cu o durată de 18 luni, finanțarea proiectului va fi asigurată din surse proprii – 19,52 milioane de lei, cât și din surse atrase – 113,49 milioane de lei (24,49 milioane de euro), potrivit documentului de prezentare a investiției, obținut de Profit.ro.

O parte din sursele atrase va fi asigurată printr-un credit de 9,8 milioane de euro pe care Banca Europeană de Investiții (BEI) îl va acorda Radiocom.

Restul banilor va fi acoperit dintr-un credit Alpha Bank România, care a câștigat recent o licitație organizată de operator, conform datelor remise la solicitarea Profit.ro.

SNR a constituit garanții imobiliare pentru două terenuri cu o suprafață de peste 350.000 metri pătrați, din care 48.972 metri pătrați în sectorul 1 al Capitalei, unde se află amplasată stația SDF Herăstrău.

La licitație au depus oferte și UniCredit Bank, ING Bank, BCR și Raiffeisen Bank România.

“Față de suma de plată estimată de 17.746.875 lei, costurile totale aferente contractului de finanțare se ridică la 9.425.639,06 lei. Dobânda finală negociată este compusă din ROBOR 3M plus o marjă de 1%”, se arată în răspunsul SNR remis Profit.ro.

Afacerile Orange România au depășit 1,1 miliarde de euro în 2018 CITEȘTE ȘI Afacerile Orange România au depășit 1,1 miliarde de euro în 2018

Contractul a fost semnat pe 8 ani, cu o perioadă de grație de 2 ani pentru rată principal.

Proiectul viitoarei rețele constă în instalarea de echipamente de emisie noi în 228 de amplasamente, care vor permite o acoperire de circa 92% a populației și 80% din teritoriul României, conform metodei de verificare a acoperirii definite de ANCOM.

Realizarea rețelei va permite SNR să utilizeze o mare parte a echipamentelor de emisie și comunicații electronice care au fost instalate în perioada 2003 – 2012 și va menține compania pe piața locală de televiziune terestră digitală, alături de o siguranță în ceea ce privește menținerea și/sau creșterea veniturilor din activitatea de televiziune.

În septembrie 2018, Ministerul Comunicațiilor, acționarul unic al companiei, a anunțat că SNR a încheiat cu Societatea Română de Televiziune (SRTv) un contract pe 4 ani pentru prestarea serviciilor de preluare, transport și difuzarea a programelor publice de televiziune, pe cale terestră în format digital.

La solicitarea Profit.ro, SNR a transmis că valoarea contractului se ridică la 352 milioane de lei.

Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată CITEȘTE ȘI Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată

Compania are împotriva SRTv o creanță de 40,76 milioane de lei ca urmare a neachitării serviciilor aferente prestate de operator în perioada august – decembrie 2017. În litigiul cu SRTv, instanța a respins cererea SNR în prima parte a lunii septembrie, dar hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu cerere de anulare.

SNR a mai inițiat o licitație pentru o rețea de televiziune digitală în luna mai 2015 (prima parte a proiectului), dar pe care a anulat-o în 2016, după ce Curtea de Apel București a respins contestația Frontal Communication împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a menținut rezultatul procesului de reevaluare a ofertei depuse de companie în cadrul une licitații organizate de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) pentru construirea unei rețele de televiziune digitală.

Procedura viza realizarea unei rețele naționale de televiziune digitală (prima parte) în baza unei licențe (multiplex - MUX1), contractul fiind estimat la 101,6 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de un an.

EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companie

Anterior acestei licitații, operatorul a mai organizat o procedură de atribuire în decembrie 2014, dar nu a primit nicio ofertă la expirarea termenului de depunere a ofertelor, în februarie 2015, fapt ce a condus la demiterea fostului director general al SNR Gabriel Grecu, care a fost înlocuit de directorul tehnic al operatorului, Eugen Brad.

“SNR furnizează servicii de transmitere a televiziunii digitale terestre în format DVB-T2 pe Multiplexului 1, încă din iunie 2015, printr-o soluție tranzitorie, care va fi înlocuită și extinsă gradual prin actualul proiect. Prin noul proiect DVB-T2 se vor îmbunătăți atât calitatea recepției, cât și aria de acoperire a Multiplexului 1 (MUX1), în special în zonele rurale accidentate ale țării, datorită modernizării echipamentelor și optimizării parametrilor tehnici în concordanță cu datele tehnice stabilite în studiul de fezabilitate. Operarea rețelei de televiziune digitală terestră a fost dimensionată având în vedere caracterul public al serviciului oferit și ținând cont de sursa de finanțare a partenerului nostru și, totodată, asigurând acoperirea tuturor costurilor operaționale și a serviciului datoriei aferent”, se mai arată în răspunsul operatorului.

A doua parte a proiectului rețelei de televiziune digitală a fost realizată de asocierea Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie), precum și de Ericsson Telecommunications România și RomTek Electronics. Finanțat printr-un credit BCR, valoarea contractului pentru cele trei loturi ale licitației s-a ridicat la 11 milioane de lei, fără TVA.

În iunie 2014, SNR a câștigat trei licențe de TV digitală (multiplexe - MUX) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitații organizate de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Licența MUX1 este valabilă până în 2025, cu posibilitate de prelungire pe 10 ani.

Profit TV - Ministrul Comunicațiilor: Așteptările investiționale din partea operatorilor pe zona 5G - între 60 și 100 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI Profit TV - Ministrul Comunicațiilor: Așteptările investiționale din partea operatorilor pe zona 5G - între 60 și 100 de miliarde de euro

Controlată integral de stat, Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV).

Anul trecut, compania a revenit pe profit, după ce în intervalul 2008 - 2016 a raportat pierdere în fiecare an, care însumate se apropie de 155 milioane de lei.

În 2017, profitul net al companiei a atins 25,64 milioane de lei, de la pierdere de 14,46 milioane de lei în 2016.

Afacerile SNR au crescut cu 9,4% în 2017, la 282,94 milioane de lei.

SNR este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, sub brandul Radiocom, compania este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
televiziune digitala terestra
radiocom
snr
dbv-t