Grupul Telekom România analizează varianta neparticipării la licitația 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condițiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018, așa numita "taxă pe lăcomie", a anunțat directorul general al grupului, Miroslav Majoros.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
“Noi facem business, nu caritate. Condițiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile și analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, a spus Majoros, într-un context în care statul român speră să atragă o sumă importantă, de circa 1 miliard de euro, din vânzarea acestor licențe.
El a adăugat că Telekom România stopează orice intenție de achiziție generatoare de business, pentru că “fiecare viitor euro pe care îl vom câștiga va fi taxat cu 3%”.
“Spre exemplu, dacă Telekom România ar cumpăra un hotel, veniturile generate de această investiție vor fi taxate cu 3%. Un alt exemplu sunt proiectele IT&C, unde operatorii telecom sunt dezavantajați în raport cu integratorii IT&C. Aceștia din urmă nu trebuie să includă în prețul viitoarei oferte taxa de 3% impusă prin ordonanța de la finele anului 2018. În schimb, pe noi, operatorii de telecomunicații, această taxare ne face necompetitivi cu ofertanții din zona non-telecom”, a spus șeful companiei.
“Aceasta taxă vine ca urmare a unui comportament analizat și care a fost considerat incorect de către Guvern al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Cei doi mari jucatori de pe această piață au plătit un impozit pe profit de 7,2 la mie, respectiv 9 la mie dacă ne raportam la cifra de afaceri. Al treilea, pe care nu doresc să-l nominalizez, dar care deține o televiziune, a plătit 0,00005 la sută, mai precis 1.577 lei la 3,3 miliarde de lei cifra de afaceri”, a mai spus Vâlcov într-o conferință de presă la 21 decembrie 2018.
La acel moment, în premieră, marii jucători telecom s-au unit și au criticat Guvernul pentru aceste măsuri. Demersul a fost repetat la finele lunii trecute, când Orange, Telekom și Vodafone s-au unit din nou și au cerut Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată.
“Așa cum am anunțat, ne propunem să alocăm spectrul disponibil în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz și 3.400 - 3.800 MHz printr-o licitație organizată în acest an. Deși neutre din punct de vedere tehnologic, aceste benzi sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea rețelelor 5G, care reprezintă motorul transformării digitale a economiei pe care ne-o dorim pentru România”, a spus Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, într-un comunicat din 31 ianuarie 2019.
CITEȘTE ȘI Isărescu avertizează că băncile ar putea muta activele și n-ar mai cumpăra titluri de stat românești, în condițiile noii taxe bancareLa ultima licitație pentru vânzarea de licențe de telecomunicații, respectiv pentru 4G, autoritatea de reglementare din domeniu (ANCOM) a reușit, în septembrie 2012, să vândă spectru de frecvențe în sumă de 682,13 milioane de euro către Orange Romania – 227,14 milioane de euro, Vodafone Romania – 228,52 milioane de euro, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) – 179,88 milioane de euro, RCS&RDS – 40 milioane de euro și 2K Telecom – 6,6 milioane de euro.
În cazul licențelor 3G, primele două au fost câștigate în 2004 de către actualii operatori Orange România și Vodafone Românie, care au achitat fiecare suma de 35 milioane de dolari. Perioada de valabilitate a licențelor a fost stabilită la 15 ani, pânâ în 2019. La vremea respectivă, legislația prevedea ca prelungirea licențelor pentru alți 10 ani să fie posibilă fără taxe suplimentare.
Doi ani mai târziu, RCS&RDS și Telemobil (preluat de fostul Cosmote, actualul Telekom Romania Mobile Communications) și-au adjudecat alte două licențe 3G scoase de stat la vânzare. Licențele au fost vândute pentru 35 milioane de dolari pe 15 ani.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Schimbări în acționariatul Vauban IT, cu afaceri de aproape 50 milioane lei: grupul francez GFI Informatique preia firma bucureșteanăÎn România operează patru operatori de telefonie mobilă – Orange, Vodafone, Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote) și RCS&RDS. Numărul utilizatorilor de telefonie mobile depășește 22 milioane de clienți, potrivit ANCOM. Liderul pieței este Orange România, cu peste 10 milioane de utilizatori.