Curtea Supremă a SUA acceptă să examineze legea care amenință TikTok cu interdicția

Curtea Supremă a SUA acceptă să examineze legea care amenință TikTok cu interdicția
scris 19 dec 2024

Rețeaua de socializare TikTok a obținut un prim succes în bătălia judiciară din Statele Unite împotriva unei legi care o obligă pe firma sa mamă chineză să o vândă sub amenințarea interzicerii, prin faptul că Curtea Supremă a acceptat să examineze constituționalitatea acestei legi, relatează AFP.

Congresul american a adoptat acest text în aprilie, cu o largă majoritate de aleși democrați și republicani. Legea vizează să prevină riscuri de spionaj și de manipluare de către autoritățile chineze a utilizatorilor TikTok, care revendică 170 de miloane de utilizatori în Statele Unite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea - promulgartă imediat de către președintele Joe Biden - stabilește firmei-mamă a rețelei de socializare, ByteDance, data limită de 19 ianuarie pentru a se conforma.

Tranzacție: Sarmis Capital cumpără Total Technologies CITEȘTE ȘI Tranzacție: Sarmis Capital cumpără Total Technologies

TikTok a contestat în mai multe rânduri faptul că a transmis informații Guvernului de la Beijing și a dat asigurări că refuză orice cerere în acest sens.

Un recurs împotriva acestei legi al rețelei a fost respins la 6 decembrie de către Curtea Federală d Apel de la Washington, care i-a respins, de asemenea, la 13 decembrie, o cerere de suspendare.

Curtea Supremă americană a acceptat, în schimb, miercuri, să examineze dosarul.

Ea nu a suspendat intrarea în vigoare a legii, așa cum i-au cerut luni TikTok și Bytedance, însă a stabilit dezbaterile la 10 ianuarie.

Ele vor aborda problema dacă această lege încalcă Primul Amendament al Constituției americane, care garantează libertatea de exprimare.

”Congresul a adoptat o restricție masivă și fără precedent a libertății cuvântului”, acuză TikTok și ByteDance, subliniind că legea urmează să intre în vigoare cu o zi înainte de învestirea noului președinte Donald Trump.

”PRECEDENT PERICULOS”

Rețeaua de socializare mizează în mod vizibil pe o simpatie a președintele ales, care a mărturisit luni că are o ”slăbiciune” față de TikTok.

El l-a primit în aceeați zi pe CEO-ul TikTok Shou Zi Chew la reședința sa, la Mar-a-Lago, potrivit presei.

Eutelsat, contract cu Airbus pentru construirea a 100 de sateliți CITEȘTE ȘI Eutelsat, contract cu Airbus pentru construirea a 100 de sateliți

Donald Trump a încercat, cu toate acestea, să interzică TikTok în vara lui 2020, în primul său mandat, prin decrete executive, care au fost respinse de către justție.

El s-a răzgânit, între timp, după  ce le-a cerut alegătorilor cu conturi pe TikTok să-l voteze.

Republicanul vede în TikTok o alternativă la Facebook și Instagram, cele două platforme ale Meta, care l-au exclus temporar după ce și-a exprimat susținerea față de partipanții la luarea cu asalt a Capitoliului, la 6 ianuarie 2021.

Însă legea este vizată totodată de critici aprige ale apărătorilor libertății de exprimare.

Inițiatorii acesteia nu și-au susținut cu probe acuzații potrivit cărora ”conținutul TikTok ar fi fost manipulat de către Guvernul chinez”, a declarat marți într-o conferință de presă online o juristă de la ONG-ul Free Press, Yanni Chen.

"ByteDance nu aparține Partidului Comunist Chinez (PCC, unic). TikTok este o întreprindere americană. Datele TikTok în Statele Unite sunt stocate pe servere în Statele unite, contrlate de către o întreprindere americană”, a relevat ea.

”Această lege este cu adevărat problematică”, declară la rândul său George Wang, un jurist de la Knight First Amendment Institute - un centru al Universității Columbia specializat în apărarea libertății de exprimare, care denunță un ”precedent periculos”.

”Restrângerea accesului la media străine este o tactică pe care noi o asociem de obicei regimurilor represive, inclusiv în mod paradoxal Guvernului chinez”, a subliniat el, reproșând autorităților americane faptul că nu au demostrat necesitatea unei legislații atât de dure.

Rețeaua de socializare denunță din nou, prin recursul său la Curtea Supremă, ”o cenzură masivă”.

”Estimările arată că ea le-ar provoca întreprinderilor mici de pe TikTok pierderi (în valoare de) peste un miliard de dolari din cifra de afaceri și că i-ar costa pe creatorii de conținut aproape 300 de milioane de dolari pierderi de venit”, potrivit lui George Wang.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea supremă a sua
tiktok