Consiliul Concurenței: Autoritățile care achiziționează aplicații software devin captive pe termen lung de furnizor

Consiliul Concurenței: Autoritățile care achiziționează aplicații software devin captive pe termen lung de furnizor
scris 14 mai 2018

Autoritățile devin dependente de un singur furnizor/distribuitor, în principal, la achiziționarea de aplicații software dezvoltate la cerere și de dispozitive medicale, a constatat Consiliul Concurenței în urma Studiului privind efectul de captivitate în achiziții publice, care face recomandări în domeniul achizițiilor publice.

”Astfel, autoritățile care achiziționează aplicații software create pentru specificul activității lor, devin, de cele mai multe ori, captive pe termen lung de furnizorul acestora, deoarece orice dezvoltare ulterioară poate fi făcută doar de acesta”, a informat luni Consiliul Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a diminua efectul de captivitate, Consiliul Concurenței susține ca atunci când redactează caietele de sarcini pentru a achiziționa aplicații, acesta ar trebui să conțină și prevederi referitoare la livrabilele proiectului și transfer de cunoștințe. Pe lângă soluția software funcțională, beneficiarul se va asigura că îi vor fi furnizate și alte livrabile conexe, cum ar fi documentație tehnică de proiect, codul sursă, documentația tehnică de utilizare, documentația de administrare și operare, planuri de testare etc, scrie News.ro.

CEC Bank a raportat cea mai bună performanță din ultimii zece ani, realizând un profit brut de 222,7 milioane lei CITEȘTE ȘI CEC Bank a raportat cea mai bună performanță din ultimii zece ani, realizând un profit brut de 222,7 milioane lei

În urma studiului, Consiliul Concurenței a constatat că și la achiziția echipamentelor medicale se întâmpină aceleași dificultăți: atât consumabilele, cât și piesele de schimb, trebuie să fie compatibile cu modelul de aparat deținut de unitatea medicală. În caz contrar, pot apărea erori de funcționare.

În acest sens, Consiliul Concurenței recomandă ca unitățile medicale, atunci când redactează caietul de sarcini, să analizeze atent caracteristicile tehnice ale produsul pe care îl dețin, performanța bunului care va fi cumpărat, costurile de mentenanță post garanție, precum și costurile pieselor de schimb.

Studiul poate fi consultat pe pagina web a instituției, iar sugestiile și propunerile pot fi transmise în termen de 30 zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
aplicatii