Facebook și Microsoft au împiedicat săptămâna trecută mai multe atacuri cibernetice ale Coreii de Nord, a declarat marți un oficial al Casei Albe, în condițiile în care Statele Unite acuză public că autoritățile de la Phenian că au coordonat în luna mai un atac informatic care a blocat activitatea unor spitale, bănci și al unor companii, transmite Reuters.
“Facebook a închis conturi prin intermediul cărora erau executate atacuri cibernetice, iar Microsoft a acționat pentru a opri atacuri actuale, nu doar atacul inițial WannaCry”, a spus consilierul pentru securitate internă al Casei Albe, Tom Bossert, scrie News.ro.
Acesta nu a oferit detalii referitoare la măsurile luate de cele două companii, dar a spus că guvernul american cere și altor companii să coopereze în domeniul securității cibernetice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Remarcile consilierului au avut loc în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, la care a acuzat Coreea de Nord de atacul informatic WannaCry, care a infectat sute de mii de computere din peste 150 de țări.
Bossert a declarat că guvernul american are dovezi clare că responsabilitatea pentru atacul WannaCry aparține Coreii de Nord. El nu a prezentat totuși aceste dovezi.
Acuzația Statelor Unite are loc într-o perioadă de tensiuni ridicate cu Coreea de Nord, din cauza programului de înarmare nucleară derulat de acest stat.
Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat că săptămâna trecută că a șters conturi ale unor utilizatori care aveau legătură cu un grup de hackeri cunoscut sub numele de Lazarus Group. Conturile respective erau folosite pentru a crea relații cu posibile ținte ale atacurilor cibernetice.
Facebook a luat în acest an măsuri similare împotriva unor conturi suspecte din Rusia, care, potrivit companiei, au fost folosite pentru a promova mesaje politice în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.
Președintele Microsoft, Brad Smith, a scris pe blogul său că grupul a dezactivat un soft malware utilizat de grupul Lazarus, a curățat computerele infectate ale clienților și a dezactivat conturi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.
Smith a adăugat că măsurile au fost luate după consultări avute cu mai multe guverne, pe care nu le-a identificat. El a precizat că decizia Microsoft a fost independentă.