Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din Statele Unite a aprobat în această săptămână o amendă civilă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook, în investigația referitoare la modul în care compania a gestionat datele utilizatorilor care au ajuns la firma britanică de consultanță Cambridge Analytica, au declarat vineri surse apropiate situației, citate de Reuters.
Agenția a investigat acuzațiile că Facebook nu gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei de consultanță. Investigația s-a concentrat pe aflarea dacă transferul datelor a încălcat un acord din 2011 referitor la consimțământ, convenit între Facebook și autoritatea de reglementare, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii au salutat informațiile despre acord, iar acțiunile Facebook au crescut cu 1,8%, dar un număr de parlamentari democrați au condamnat amenda ca inadecvată.
Se anticipează că agenția de reglementare va include în acord restricții privind modul în care Facebook poate trata datele confidențiale ale utilizatorilor, potrivit publicației Wall Street Journal, care a mai relatat că votul agenției a fost în conformitate cu opinia Partidului Republican, respectiv trei republicani au votat pentru și doi democrați împotrivă.
Amenda prevăzută în acord va fi cea mai mare penalizare civilă plătită către agenție.
FTC și Facebook au refuzat să comenteze.
Reprezentantul democrat David Cicilline, care prezidează o comisie antitrust din Congres, a apreciat că amenda de 5 miliarde de dolari ”este un cadou de Crăciun acordat cu cinci luni mai devreme”.
CITEȘTE ȘI Franța introduce o taxă care îi vizează pe giganții din domeniul digital în pofida avertismentelor Washingtonului“Această amendă este o fracțiune din venitul anual al Facebook. Nu îi va face să se gândească de două ori la responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor”, a spus Cicilline.
Facebook a obținut în primul trimestru venituri de 15,1 miliarde de dolari și un profit net de 2,43 de miliarde de dolari. Profitul ar fi fost mai mare dacă Facebook nu ar fi constituit un provizion de 3 miliarde de dolari pentru amenda FTC.
În timp ce acordul elimină o mare problemă pentru Facebook, compania din Silicon Valley va mai fi supusă altor investigații antitrust din partea FTC și a Departamentului de Justiție, care evaluează competiția dintre marile companii de tehnologie.
Facebook mai este criticată de președintele Donald Trump și de alți oficiali din cauza proiectului monedei virtuale Libra, care prezintă riscuri legate de confidențialitatea datelor și spălarea de bani.
Cazul Cambridge Analytica și nemulțumirea provocată de propagarea unor mesaje de ură și de dezinformare pe platforma de socializare au atras apeluri din partea unor personalități, de la senatoarea candidată la prezidențiale Elizabeth Warren la co-fondatorul Facebook Chris Hughes, care cer guvernului să impună companiei vânzarea diviziei Instagram, cumpărată în 2012, și a WhatsApp, achiziționată în 2014.
Operațiunile principale ale Facebook s-au dovedit solide, Facebook depășind estimările referitoare la profit, în ultimele două trimestre.
În timp ce detaliile acordului nu sunt cunoscute, senatorul democrat Richard Blumenthal și senatorul republican Josh Hawley au afirmat în acest an, într-o scrisoare adresată FTC, că și o amendă civilă de 5 miliarde de dolari ar fi prea mică și că oficiali de rang înalt ai companiei, inclusiv fondatorul Mark Zuckerberg, ar trebui să răspundă personal.
Comisarul FTC Rohit Chopra, un democrat, a declarat anterior că directorii responsabili de încălcarea reglementăriilor referitoare la consimțământ trebuie să fie trași la răspundere. Chopra nu a răspuns vineri solicitărilor de comentarii.
Acordul trebuie să fie finalizat de divizia civilă a Departamentului de Justiție, iar un anunț final ar putea fi făcut cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare, a spus sursa.
În luna mai, o sursă apropiată negocierilor a declarat că acordul ar plasa Facebook sub supraveghere pentru 20 de ani.