Australia va stabili între 14 și 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale

Australia va stabili între 14 și 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Australia va fixa între 14 și 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale, potrivit unui proiect de lege ce ar urma să devină efectiv în acest an, a anunțat marți premierul Anthony Albanese, transmite AFP.

Calificând website-urile respective drept un ''flagel'' pentru tineri, Albanese a afirmat că legea federală ce introduce această limită se va aplica în 2024, precizând că vârsta minimă pentru conectarea la Facebook, Instagram și TikTok ar trebui să fie fixată între 14 și 16 ani, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Căștile AirPods 4 promit sunet mai bun și mai mult conform CITEȘTE ȘI VIDEO Căștile AirPods 4 promit sunet mai bun și mai mult conform
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Un test de verificare a vârstei în momentul conectării va fi desfășurat în următoarele luni, înainte ca textul să intre în vigoare, a adăugat șeful executivului australian.

''Vreau să văd copiii departe de ecranele lor și (mai degrabă) pe terenurile de fotbal, în piscine și pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experiențe adevărate cu oameni adevărați, întrucât știm că rețelele sociale fac rău societății'', a mai spus demnitarul australian pentru postul național de televiziune ABC.

Liderul opoziției conservatoare, Peter Dutton, și-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege al guvernului. ''Fiecare zi de amânare lasă vulnerabili copiii la pericolele rețelelor sociale'', a declarat el.

Analiștii sunt de părere totuși că stabilirea unei limite de vârstă nu îi va ajuta pe tinerii aflați în dificultate din punct de vedere social.

În opinia lui Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, planul guvernamental este ''imprudent și nechibzuit'', întrucât el intervine chiar înainte de prezentarea raportului final de anchetă parlamentară cu privire la efectele rețelelor sociale asupra societății australiene.

Acest proiect ''subminează ancheta și principiile democrației deliberative și amenință să cauzeze greșeli prin excluderea tinerilor de la o participare importantă și sănătoasă la lumea digitală'', adaugă expertul.

Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice contra unor state din NATO și Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice contra unor state din NATO și Uniunea Europeană

Potrivit lui Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne, nu este deloc sigur că în prezent există mijloacele tehnice pentru a aplica o asemenea limită. ''Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se știe deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt ușor de ocolit și riscante pentru viața privată a utilizatorilor'', afirmă el.

Un proiect de lege asemănător, care fixează la 13 ani vârsta minimă pentru a accesa rețelele sociale, a fost aprobat în iulie de Senatul SUA, dar textul nu a fost deocamdată votat de Camera Reprezentanților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rețele sociale
facebook