Germania, Franța, Italia, Cehia, Spania și Polonia vor găzdui primele computere cuantice cu tehnologie exclusiv europeană.
EuroHPC, societate mixtă înființată în urmă cu patru ani cu scopul de a investi în calculul de înaltă performanță în UE, cu România printre membrii fondatori, a selectat țările unde vor fi amplasate primele 6 calculatoare cuantice europene.
Acestea vor fi integrate la fața locului în supercomputerele existente din Germania, Franța, Italia, Cehia, Spania și Polonia și vor forma o rețea extinsă în întreaga Europă, potrivit Comisiei Europene.
CITEȘTE ȘI Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electroniceInvestiția totală planificată depășește 100 de milioane de euro, din care jumătate provine din bugetul UE și cealaltă jumătate de la cele 17 țări participante la inițiativa privind calculul cuantic a EuroHPC, printre care și România.
Noile calculatoare vor răspunde “cererii tot mai mari de resurse de calcul cuantic și de noi servicii potențiale din partea industriei și a mediului academic european. Acestea vor fi capabile să rezolve probleme complexe legate de domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau consumul de energie în doar câteva ore, în loc de lunile și anii necesari sistemelor actuale, consumând în același timp mult mai puțină energie”, arată Executivul UE.
Comisia precizează că este vorba de o inițiativă “pur europeană”. Computerele vor fi compuse în întregime din hardware și software european, “valorificând tehnologia europeană dezvoltată în cadrul inițiativelor cuantice finanțate de UE, al programelor naționale de cercetare și al investițiilor private”, mai notează Comisia.
Calculatoarele cuantice vor putea fi folosite, printre altele, pentru dezvoltarea mult mai rapidă și mai eficientă a unor noi medicamente, prin crearea unui "geamăn digital" al unui corp uman pe care să se efectueze teste virtuale de medicamente, precum și pentru rezolvarea unor probleme complexe de logistică și de programare, pentru a ajuta companiile să economisească timp și combustibil.
De asemenea, acestea ar putea sprijini dezvoltarea și testarea într-un mediu virtual a unor noi materiale, cum ar fi polimerii pentru avioane, catalizatoarele pentru mașini, celulele solare sau supraconductorii la temperatura camerei, care ar putea stoca energie pe termen nelimitat.
Computerele cuantice vor fi disponibile cercetătorilor și participanților la industria europeană până la jumătatea anului viitor.
EuroHPC a fost înființată în 2018 cu un buget de aproximativ 1 miliard de euro, destinat finanțării investițiilor în calculul de înaltă performanță în Europa.
Până în prezent, societatea a achiziționat 8 supercomputere, care au fost amplasate în orașele Sofia (Bulgaria), Ostrava (Republica Cehă), Kajaani (Finlanda), Bologna (Italia), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugalia), Maribor (Slovenia) și Barcelona (Spania).