Apple ar intenționa să își proiecteze propriile cipuri de grafică, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea dispozitivelor și serviciilor pe care le oferă, dar și la conflicte juridice, relatează MarketWatch.
Compania britanică Imagination Technologies Group, care proiectează cipuri pentru Apple, a fost anunțată luni că cel mai mare client al său nu va mai folosi modele sale în produsele noi, după aproximativ 15-24 de luni, scrie News.ro.
Informația a confirmat speculațiile din ultimele căteva luniu, că Apple lucrează la o unitate de procesare a graficii (graphics-processing unit, sau GPU).
Industria complexă a procesoarelor pentru grafică a atras multă atenție în ultimele luni, liderul pieței, Nvidia, utilizându-și produsele pentru drone, vehicule autonome și robotică.
Cipurile GPU sunt folosite tot mai mult pentru aplicații destinate învățării mașinilor, iar Apple ar putea să le utilizeze pentru noi funcții smart ale dispozitivelor și sistemelor sale, cum este Siri.
”Nvidia își promovează cipurile GPU pentru învățarea mașinilor…Îmi imaginez că Apple vrea să se folosească de acestea pentru ca unele funcții ale Siri să fie disponibile pe telefoane, iar acestea să răspundă mai rapid”, a declarat Linley Gwennap, președinte al companiei de analiză Linley Group.
Apple ar putea intenționa să folosească cipurile GPU pentru realitatea augmentată, despre care directorul general Tim Cook a spus că este o altă posibilă funcție a viitoarelor iPhone-uri.
”Realitatea augmentată, învățarea mașinilor și grafica complexă, genul de aplicații disponibile pe un notebook”, a sugerat Patrick Moorhead, analist principal la Moor Insights & Strategy, întrebat fiind despre ce fel de funcții ar putea beneficia utilizatorii pe viitoarele produse cu cipuri GPU proiectate de Apple.
Rezultatul final ar putea fi favorabil Apple, dar drumul nu va fi ușor.
”Grafica este mai dificilă decât să faci un CPU (unitate centrală de procesare). Există mai puțini arhitecți, ingineri, dezvoltatori de GPU. Acesta este motivul pentru care concurența pentru atragerea de talente este mai mare pentru GPU decât pentru CPU. Este aproape o știință voodoo””, a explicat Moorhead.
El a adăugat că este aproape imposibil să creezi un GPU nou fără să obții licență pentru proprietatea intelectuală a altcuiva. Și asta ar putea obține și Imagination, ale cărei acțiuni au scăzut cu peste 60% după apariția informațiilor, luni.
Compania a sugerat că ar putea da în judecată Apple, în viitorul apropiat, afirmând că este ”extrem de greu” să proiectezi un GPU nou fără să încalci drepturile de proprietate ale Imagination.
Apple deține o participație de circa 8% la Imagination, iar în martie anul trecut a confirmat că a discutat o posibilă achiziție a companiei, dar a adăugat că la momentul respectiv nu a intenționat să facă o ofertă. Totuși, Apple a recrutat cel puțin 12 angajați ai Imagination, potrivit unor informații, ceea ce ar putea duce la acuzații că Apple vrea să se folosească de cunoștințele lor pentru a replica designurile Imagination pe cipurile proprii.