ANUNȚ OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange Romania

ANUNȚ OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange Romania
scris 30 sep 2021

OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange Romania. Valoarea finală a tranzacției este ade 295,6 milioane euro. Statul român deține restul de 46% din acțiuni. VEZI MAI JOS POVESTEA TRANZACȚIEI

Astfel, începând de astăzi, 30 septembrie, Telekom Romania Communications este parte a grupului Orange, funcționând în continuare ca o companie de sine stătătoare, subsidiară a Orange România. Liudmila Climoc își va continua responsabilitățile în calitate de CEO al Orange România. Totodată, Consiliul de administrație al Telekom Romania Communications l-a numit pe Andrei Popovici în funcția de CEO al Telekom Romania Communications.

Urmărește-ne și pe Google News

Andrei Popovici a fost timp de 6 ani în echipa Telekom România, ocupând în ultimii 4 ani poziția de Director executiv de vânzări locale și operațiuni clienți. De asemenea, a avut poziții executive în mai multe organizații de top, locale și internaționale, conducând atât proiecte majore de transformare, cât și strategii comerciale.

Telekom Romania Communications va continua să ofere atât asistență, cât și servicii convergente de voce fix-mobil, internet în bandă largă și televiziune pentru cei aproximativ 5 milioane de clienți ai săi. De asemenea, va gestiona infrastructura de rețea ce cuprinde până la 90.000 de km de fibră optică și ce conectează în jur de 3 milioane de gospodării.

Grupul elen OTE estimează distribuirea către acționari a aproximativ 174 milioane euro, sub formă de dividende extraordinare și răscumpărări adiționale de acțiuni. Plata dividendelor, care face obiectul aprobărilor interne aferente, este așteptată în cursul anului 2021.

“Vânzarea Telekom Romania Communications S.A. este o decizie strategică ce contribuie la dezvoltarea rapidă a infrastructurii în Grecia și îmbunătățește viziunea pe termen lung privind creșterea și valoarea pentru acționari. În România, aceasta va sprijini creșterea Telekom Romania Communications și competitivității în piață, în beneficiul clienților și al societății românești.
OTE rămâne pe piața din România cu Telekom Romania Mobile Communications S.A., vizând generarea pozitivă de fluxuri de numerar printr-o abordare nouă de piață. Doresc să mulțumesc echipei de management și angajaților Telekom Romania pentru toate realizările obținute până acum și le doresc un viitor prosper”, spune Michael Tsamaz, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al OTE.

Aproximativ 916.000 de clienți cu servicii mobile asociate contractelor convergente vor avea acces, în următoarele luni, la conectivitate mobilă în rețeaua Orange. Serviciile mobile pentru acești clienți sunt furnizate astăzi de Telekom Romania Mobile printr-un contract MVNO cu Telekom Romania Communications. Transferul între cele două rețele mobile se va petrece gradual și toate schimbările vor fi comunicate în avans

Context

În luna noiembrie, informațiile Profit.ro vizând faptul că Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez au fost confirmate oficial. Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE. La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom. 

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Valoarea economică totală a companiei este 497 milioane  euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți fix-mobil. Aceasta corespunde însă unui preț de achiziție pentru Orange de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, având în vedere că Orange nu preia 100%, ci 54% din acțiuni. 

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avizat vânzarea de către OTE a participației de 54% la Telekom Romania Communications, divizia de rețele fixe a Telekom, către Orange România. Aprobarea a fost însă condiționată de cesionarea participației minoritare de 30% a Telekom în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC, fostul Cosmote), care este un concurent direct al Orange. Operațiunea a fost propusă chiar de Orange.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Părțile au agreat și să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Comisia Europeană a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Recent, OTE a finalizat și achiziția participației de 30% pe care nu o deținea la Telekom Romania Mobile Communications (TKRM - fosta Cosmote), tranzacție cerută de Comisia Europeană pentru aprobarea preluării Telekom Romania Communications de către Orange.

Anterior, Profit.ro a anunțat că OTE estimează că va plăti 59,5 milioane de euro pentru cumpărarea acestui pachet.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Achiziția pachetului de 30% din acțiunile TKRM a fost finalizată, OTE ajungând la o deținere de 99,99% la fostul Cosmote.

Prețul achiziției s-a ridicat la 58,9 milioane de euro, ușor sub suma de 59,5 milioane de euro estimată anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
ote
telekom
orange romania
telekom romania communications
cosmote
tkrm
comisia europeana